Вербна неділя - що означає це свято для християн і чому воно настільки важливе?

Великдень
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

На фото вербові гілочки у церкві
Фото: cheline

Християни відзначають Вербну неділю за тиждень до Великодня

Вербну неділю ще називають Вхід господній до Єрусалиму. Це велике свято завжди відзначають за тиждень до Великодня. Для християн Вербна неділя символізує розквіт всього живого і наближення величного свята.

На Вербну неділю заведено святити у церкві гілочки верби та легенько стукати ними один одного з побажаннями здоров’я. Це свято нагадує про урочисту появу Ісуса Христа в Єрусалимі перед тим, як Його піддали тортурам і смерті.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Події, з якими пов'язане свято Вхід Господній до Єрусалима були описані у Святому Письмі. Коли Ісус Христос увійшов до Єрусалима люди вітали Спасителя, вшановували, співали пісні та кидали на знак подяки пальмове гілля та квіти. Також люди вигукували “Осанна!”, а таку честь виказували тоді лише царю.

Назва Вербна неділя походить від традиції освячувати гілочки верби, з яких роблять букети і прикрашають. Верба розквітає першою навесні, тому для людей - це символ пробудження природи після зими та відродження до життя всього живого. Після хрещення Київської Русі та приходом до нас православних свят гілля пальми замінили на вербу, тому свято отримало таку назву.

За кілька днів до свята зрізаються гілочки верби і ставляться у будинку в воду, щоб вони розпустилися. А святкувати Вербну неділю починають в суботу ввечері. У церкві відбувається богослужіння та освячення вербових гілочок.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, що насправді означають гілочки верби . Адже вони мають велике значення для християн.