Чому в Україні Вхід Господній в Єрусалим — це Вербна неділя? Ось що означають насправді гілочки верби

Великдень
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Вербна неділя, фото
Фото: blog.eva.ua

Розповідаємо, чому на Вербну неділю заведено освячувати гілля верби

Вхід Господній в Єрусалим, відомий також як Вербна неділя , святкується напередодні Великодня, символізуючи прихід весни та наближення найбільшого християнського свята. Також цього дня завжди освячують гілля верби. Для чого це роблять? Читайте далі!

Вербну неділю цьогоріч відзначають 28 квітня. У цей день церква вшановує події з життя Ісуса після воскресіння Лазаря, коли він вирушив до Єрусалиму. Містяни, чуючи про Його чудеса, зустріли Його як спасителя з пальмовим гіллям. Але чому ж тоді в Україні цього дня освячують вербове гілля.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що означають вербові гілочки?

Верба для християн символізує кілька важливих аспектів їхньої віри. Гілочки верби, що використовуються у Вербну неділю, уособлюють тріумфальний вхід Ісуса Христа до Єрусалима. Ті, хто вкладав пальмові гілля на шлях Спасителю, виражали своє вітання та поклоніння.

Українська традиція заміняти пальмові гілки на вербові виросла з відсутності пальм у країні. Тож це свято стало відомим як Вербна неділя.

Для християн верба має глибокий символічний зміст. Вона уособлює перемогу Христа над смертю та Його жертву заради порятунку людства. Також верба асоціюється з миром, любов'ю та надією. Віряни використовують гілки верби для прикрашання своїх домівок та церков.

Історично традиція святити вербові гілки має свої корені ще в єврейському святі Сукот, коли жителі прикрашали свої житла пальмовими гілками. Зокрема в українській культурі, верба також асоціювалася з нечистими силами. Вважалося, що вона приховує в собі зло, тому гілки верби святили, щоб очистити від нечисті душі та дому.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також стало відомо, скільки днів українці відпочиватимуть з нагоди Великодня. Про це читайте в нашому матеріалі .