Яку вербу потрібно святити на Вербну неділю, а яку брати не можна

Великдень
Дарія Кириленко

Дарія Кириленко

Редактор стрічки новин

Букет вербових гілок, картинка
Фото створене за допомогою ШІ, Хочу

Обирайте гілки верби та освячуйте їх, аби мати сильний оберіг на весь рік

Віряни готуються відзначати Вербну неділю. Люди несуть у храми букети з вербових гілок, аби освятити їх та залишити вдома на весь рік. Раніше ми писали про традиції святкування Вербної неділі, а тепер розкажемо, як правильно освячувати гілки верби.

Вербна неділя у 2024 році припадає на 28 квітня. Гілки верби можна освячувати у храмі та вдома. Здавна вважається, що верба, освячена силою Святого Духа, захищатиме людей та їхній дім упродовж року.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як освячувати вербу:

У церкві

У суботу ввечері, під час Всеношної служби, у храмі починають освячувати букети верби. Священник читає Євангеліє, потім — 50-ий Псалом, а після цього освяченою водою кропить гілки верби.

Кошик із букетами вербових гілок, фото
Фото: Inlviv.in.ua

Вдома

Можна освятити букет із вербових гілок самостійно. Окропіть їх святою водою та прочитайте спеціальну молитву — українською:

"Освячую верби ці Благодаттю Всесвятого Духа і окропленням води цієї священної, в ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь!"

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Вербові гілки можна придбати у людей, а можна зрізати самостійно. Заборонено використовувати букети, які викинуті у смітник чи лежать на цвинтарі.

Раніше ми публікували пісню про Вербну неділю. Для вас — слова гарної композиції, яка додасть затишку і святкового настрою.