Що не можна робити на Великдень: важливі заборони у велике церковне свято

Великдень
Ірина Майстренко

Ірина Майстренко

Фріланс-редакторка

що не можна робити на великдень
pixabay.com canva.com

У найбільше свято року слід строго слідувати рекомендаціям, аби нічого не порушити та провести святковий день правильно

Вже за кілька днів Україна святкуватиме Великдень . А тому редакція Хочу продовжує публікувати актуальні матеріали до теми, аби ви не пропустили нічого важливого. У цій статті ви дізнаєтеся, що не можна робити на Великдень — усі найбільш затребувані аспекти.

Великдень: що не можна робити

Не секрет, що у кожне релігійне свято є свої заборони, а на Великдень 2024 — й поготів, адже це найбільше, найважливіше, найочікуваніше свято для християн, яке дає нову надію та віру у перемогу життя над смертю. Наступну інформацію про те, що не можна робити на Великдень, візьміть до уваги.

що не можна робити на Великдень
pixabay.com

Що не можна робити на Великдень:

  • займатися важкою фізичною працею, працювати у саду чи на городі. Та й працювати в цілому, однак якщо люди працюють за графіком і робочий день випадає на Великдень, нічого критичного у цьому не буде.

  • прибирати у будинку та біля нього: цьому в плані традицій підготовки були присвячені кілька днів Страсного тижня;

  • шити, в'язати, вишивати, адже у цьому народ завжди бачив поганий знак і можна було “зашити” своє щастя та удачу;

  • виносити сміття після заходу сонця;

  • бути в поганому настрої, випромінювати негативну енергію;

  • злословити, сваритися, з’ясовувати стосунки;

  • занадто довго спати, лінуватися;

  • пліткувати, брехати;

  • засуджувати когось та допускати безбожні думки;

  • відмовляти у милостині чи проханні в допомозі;

  • у ніч Пасхи й до ранку неділі їсти скоромну їжу. Великодній піст вже закінчився та й мусить бути накритий святковий стіл, аби розділити радість від Христового Воскресіння;

  • вживати алкоголь у надмірній кількості;

  • давати у борг: вважається, що позику вам не повернуть;

  • виходити заміж, вінчатися;

  • викидати те, що було освячене у храмі: краще закопати чи спалити;

  • їздити на цвинтар та поминати померлих, адже Великдень — день радості, день перемоги життя над смертю, а для відвідин покійних є спеціальні поминальні дні після Великодня — Радониця.

Також багато цікавляться, чи можна мити голову на Великдень. Зазначимо, що у Страсний тиждень є Великий четвер (Чистий четвер), традиції якого тісно пов’язані з водою та наведенням чистоти та порядку. Вважається, що у цей день треба на схід сонця вмитися водою (також мити голову й митися самому), прочитати молитву, аби змити гріхи та бути здоровим.

А вже зі Страсної п’ятниці заборонено займатися справами по дому, митися і мити голову, включно до дня Великодня. Тому якщо цікавитесь, чи можна мити  голову на Великдень, пам’ятайте, що краще цю справу зробити у Чистий четвер або вже після Пасхи.

До речі, на Великдень також не можна підстригати або фарбувати волосся.

великдень що не можна робити
pixabay.com

Є й такі запитання від аудиторії: чи можна займатися коханням на Великдень.

Інформація щодо теми, чи можна займатися коханням на Великдень, — дуже тонка. Так, для одружених пар немає застережень про утримання подружжя від інтиму, оскільки сімейні відносини — це священне таїнство, і виконання подружніх обов’язків не виключається ні постом, ні святами. А ось не вінчані пари мають утримуватися в цілому до церковного шлюбу.

З іншого боку в релігійні свята віряни повинні більше часу присвячувати молитві, вивченню Біблії та усіляко намагатися стати ближчими до Бога у своїх вчинках та менше часу витрачати на мирські речі. Тому в цьому плані кожен повинен робити свої висновки.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Сподіваємося, ця стаття була для вас корисною і ви повною мірою володієте інформацією про те, що не можна робити на Великдень.

Також не пропустіть цікаву та важливу інформацію, що символізують яйця на Великдень. Чому ми фарбуємо крашанки або писанки, читайте в нашій статті за посиланням.