Христування на Великдень: як правильно вітатися у це світле свято і що відповідати людям

Великдень
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

На фото картинка з привітаннями
Фото: Хочу!

Вітатися на Великдень потрібно особливими словами

Цьогоріч люди зустрічатимуть Великдень 5 травня. Погода сприятиме прогулянкам після освячення пасок та походам у гості. У це велике свято заведено вітатися з усіма людьми особливими словами та вітати один одного приємними привітаннями та побажаннями.

Великоднє привітання або Пасхальне привітання (також Христосування) — звичай, поширений серед православних, давньосхідних та інших християн, вітати один одного в перший день Великодня, а також протягом Світлої седмиці й до самого вознесіння. Вважається, що при зустрічі саме молодша людина першою вітає старшу.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

На велике свято Великодня віряни діляться вітанням чудовою новиною з усіма навколо себе. Адже те, що Ісус Христос воскрес, є ключовою подією для християнства. Син Божий прийшов на землю та спокутував гріхи усіх людей через власне страждання.

Як вітатися на Великдень

Першою людина вигукує: “Христос Воскрес!”, а у відповідь потрібно казати: “Воістину Воскрес!”

Звичайно, можна на свята вітатися і "Слава Ісусу Христу!". Але важливо пам’ятати, що християнське вітання змінюється лише двічі на рік: на Великдень та Різдво. Досить рідко, але можна почути на Пасху церковнослов’янське вітання: “Христос Воскрєсє”.

Перший раз великоднє привітання можна почути на початку пасхальної ранньої. Далі священники вітають один одного, а тоді усіх парафіян. Такими словами потрібно вітатися протягом сорока днів після Воскресіння Христового.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, як можна освятити паску вдома . Для цього потрібно читати особливу молитву.