Кому, коли і навіщо дарують писанку? Все, чого ви не знали про український Великдень

Великдень
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

На фото кошик з писанками
Фото створене за допомогою ШІ, Хочу!

Писанки на Великдень дарувалися з різних причин

Писанки - це не лише гарно розфарбовані яйця. Вони мають у собі багато прихованих сенсів. Кожна писанка це неймовірний витвір мистецтва, а традиція писанок передавалася з покоління у покоління, з часом змінюючись і трансформуючись.

Українська великодня писанка має у собі магічну силу, кожен візерунок на ній має своє значення та символізує захист від злих духів, здоров’я, родючість та добробут, розповідає етнограф та фольклорист Ліля Мусихіна для doba.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Для кожного регіону притаманні свої малюнки та мотиви. У Західній Україні переважають писанки з геометричними візерунками та строгими симетричними формами. Для Центральної України характерні рослинні та квіткові мотиви. Південні регіони віддають перевагу більш яскравим і насиченим кольором, а східні - простішим і символічним візерункам.

Подарована з любов'ю писанка здатна принести в будинок щастя, здоров'я і добробут. Якщо писанки задумувались як оберіг – з особливими символами, то малювати їх можна було лише  у певні дні: деякі писались на день сорока святих, деякі на Параскеви, Мокоші, Венери – завжди це п’ятниця. Щоб у чоловіка не було ніяких проблем – існував спеціальний символ, який треба було намалювати на писанці, яку малювали у четвер. Були  такі писанки, які закопували у ріллю навесні, щоб родило.

Кому дарують писанки на Великдень

  • Писанки дарували хворим людям, щоб вони приносили здоров’я. Також їх тримали у будинку у випадку епідемій, малярії. А коли на вулиці була буря, то писанку викидали на подвір’я, щоб буря вщухла.

  • Дарують, щоб дівчина вийшла заміж.

  • Щоб бездітна пара мала дітей, а жінка завагітніла.

  • Спеціальна писанка встановлювала контакт між світами. Коли хтось помер, а з ним не встигли попрощатися - дарують писанку, але вона має бути першою у цьому році. З ранку на Великдень потрібно піти на цвинтар, покласти писанку на могилу і поговорити, зняти тягар з душі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Писанка для українців це унікальна традиція, культурна народна спадщина та унікальний витвір мистецтва.Раніше ми писали про орнаменти на писанках. Що закодовували у малюнках наші пращури та яке значення мав кожен орнамент.