Мало хто знає: чим насправді відрізняються писанки від крашанок

Їжа
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

писанки
Освіторія / Всі види великодніх яєць

Детально про техніки підготовки яєць на Великдень

З давніх часів писанки та крашанки - такий же невід'ємний атрибут Великодня, як і паска. До речі, ми ділились вдалим рецептом

Різноманіття технік для виконання великодніх яєць вражає, адже кожна техніка розпису має свої особливості та символіку. Розповідаємо про них разом із bigmir.net .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Писанки

Це, мабуть, найскладніший спосіб розпису. Візерунки наносяться гарячим воском за допомогою писачка. Символіка писанок багата та різноманітна.

Мальованки

Такі яйця розписуються пензликом. Вони можуть мати як візерунки, так і сюжетні картинки. Для розпису використовується гуаш, акварель, олійні фарби або спеціальні лаки.

Крапанки

Проста техніка, яка, як і у писанок, використовує віск, однак доступна навіть дітям. На фарбоване яйце наносять краплі розплавленого воску. Кольори фарб створюють цікавий контраст.

Дряпанки

Виготовляються шляхом видряпування візерунка на фарбованій поверхні яйця. Це складна техніка, що потребує зосередженості та вправності - голка чи цвях повинні залишити слід, однак не пошкодити тендітної шкаралупи. Візерунки дряпанок витончені та вишукані.

Крашанки

Традиційна техніка фарбування яєць. Для фарбування використовуються відвари з кори, бруньок, плодів, коріння та трав. Можна використовувати харчові барвники. Для створення цікавих візерунків на яйця можна прикласти листя рослин.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Кожна техніка розпису великодніх яєць має свою неповторну красу та символіку. Вибір залежить від вашого смаку, вмінь та бажання. Беріться за справу і обирайте той вид, який вам більше подобається, тільки не забудьте для цього обрати вдалі яйця. Ми розповідали, що означає маркування на яйцях в супермаркеті.