На старт, увага, омммм: як правильно займатися медитацією

Особистісний розвиток
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

Медитація - корисна практика, яка може принести величезну користь для психічного та фізичного здоров'я. Почати медитувати може бути складно, але рекомендації Хочу допоможуть полегшити це завдання.

Що таке медитація?

Медитація – це практика тренування уваги та зосередження. Найпоширенішим видом цієї практики є медитація свідомості, пише Insider.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Якщо основна ідея медитації полягає в тому, щоб бути присутньою і усвідомлювати свої думки і почуття, то усвідомленість — це постійна практика відточування усвідомлення та возз'єднання з тим, що ми робимо і чому ми це робимо,

- пояснює видання.

Як правильно медитувати?

На старт, увага, омммм: як правильно займатися медитацією - фото №1

Медитацією усвідомленості можна займатися будь-де, головне  мати можливість зосередитися. Ось кілька порад для того, щоб правильно розпочати медитацію:

Знайдіть тихе місце

Перш ніж розпочати медитацію, переконайтеся, що вас ніщо і ніхто не турбує. Увімкніть беззвучний режим на телефоні та йдіть до кімнати подалі від інших.

Сядьте у зручне положення

Ви можете сидіти на подушці або ковдрі, на підлозі або на стільці. Сядьте прямо, але не напружуйтеся - ваше тіло повинне почуватися розслабленим.

Дихайте м'яко

Зосередьте свою увагу на кожному вдиху та видиху. Або ви можете почати зі сканування тіла: зосередьтеся на кожній частині тіла, від пальців ніг до голови, роблячи паузу, щоб помітити відчуття.

Дозвольте відволікаючим факторам приходити і йти

Якщо ваш розум блукає, визнайте думку, яка вас відвернула, але не зациклюйтесь на ній. Потім обережно поверніть увагу до дихання. Відволікання під час медитації неминуче і є однією з найбільших проблем для новачків, але навчитися керувати ним дуже важлива частина процесу.

Скільки часу потрібно присвячувати медитації?

Медитувати лише п'ять-десять хвилин щодня — це вже досягнення, яким можна пишатися. Декому подобається медитувати від 30 до 45 хвилин, але це не означає, що вам потрібно змушувати себе займатися довше.

Типи та техніки медитації

На старт, увага, омммм: як правильно займатися медитацією - фото №2

Крім базової практики усвідомленості, можна спробувати безліч інших видів медитації, які пропонують учасникам альтернативний якір фокусування під час медитації.

Медитація сканування тіла

Під час медитації сканування тіла потрібно концентруватись на тілесних відчуттях, а не лише на диханні.

Наприклад, ви можете почати з пальців ніг і витратити кілька хвилин, щоб зосередитися на тому, як вони почуваються, коли спираються на підлогу. Потім пройдіться по ногах, грудях, руках, плечах, шиї та голові, повільно відзначаючи відчуття кожної частини тіла.

Медитація під час ходьби

Під час медитації при ходьбі потрібно зосереджуватись на кожному кроці, усвідомлено піднімаючи і ставлячи ногу на землю. Можна гуляти будь-де — коридором будинку, тротуаром у місті або в парку.

Цей варіант медитації варто спробувати тим, хто не любить сидіти нерухомо.

Важливо: вся інформація медичної тематики та інформація щодо здоров'я, розміщена на сайті Хочу.ua, носить виключно інформаційний характер і не є медичними порадами. Будь-які поради медичного характеру, зокрема щодо прийому тих чи інших препаратів, може давати лише фахівець. Якщо у вас виникли проблеми зі здоров'ям, зверніться до лікаря.

Раніше ми розповідали про дієві методи, що допоможуть повернути мотивацію . У списку є турбота про себе, хобі та інші добрі способи.