Сила в ініціативі: 5 способів розвинути дивовижну навичку проактивності

Особистісний розвиток
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

Проактивність важлива для тих, хто хоче рухатися вперед або досягти більшого успіху та задоволення в житті та роботі. Звичайно, це не панацея, але ця якість справді може допомогти побудувати кар'єру, сприяти успіху, позитивним відносинам, самореалізації та навіть заробити більше грошей. Редакція Хочу розповідає про те, що таке проактивність та як її розвивати.

Що таке активність?

Згідно з дослідженням , опублікованим у журналі Journal of Human Performance, проактивність вважається унікальним аспектом особистості. Проактивні люди беруть на себе ініціативу, щоб впливати на своє оточення та використовують особисту свободу дій, вони цікаві, впевнені в собі та прагнуть позитивного контролю, пояснює Forbes.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Важливо відзначити, що бути проактивним — це не те саме, що просто бути зайнятим або продуктивним, і це не означає, що потрібно ризикувати. Бути проактивним — це не просто бути зайнятим, винахідливим чи сміливим — це означає бути вдумливим, проникливим та стратегічним щодо дій, які ви робите.

Чи можна розвивати проактивність? Так! Як це робити? Ми розповімо нижче.

Як розвивати проактивність?

Сила в ініціативі: 5 способів розвинути дивовижну навичку проактивності - фото №1

Стати активнішим можна працюючи над собою. Для цього варто виконати ці кроки:

Налаштуйтеся та заглибтесь у контекст

Один із перших способів стати проактивним — це налаштуватися та вивчити ситуацію. Шукайте інформацію у відомих вам джерелах, а також досліджуйте місцевість, яка може бути менш знайома вам. Підпишіться на розсилку новин або журнал з новими думками або думками, які не збігаються з вашими. Поставте собі завдання залишатися в курсі того, що відбувається у світі, у вашому районі, на роботі та у вашій спільноті.

Маючи високий рівень обізнаності про контекст, ви будете готові розглянути кращу стратегію для просування вперед.

Плануйте

Ще один спосіб продемонструвати проактивність – дивитися вперед. Будьте свідомі того, де ви хочете бути і чого хочете досягти, і ставте відповідні цілі. Прагніть довгострокової перспективи і свого ідеалу, а потім дійте у зворотному напрямку, щоб визначити кроки, які приведуть вас до бажаного результату.

Беріть на себе відповідальність

Це, мабуть, найбільш типовий приклад проактивної поведінки. Крім перевірки контексту та побудови планів, вам також потрібно взяти на себе відповідальність та поринути у ситуацію. Коли ви помітите проблеми, візьміть на себе ініціативу та запропонуйте рішення.

Будьте наполегливішими

Ще одним ключовим елементом проактивності є наполегливість, яку не зупиняють перешкоди та бар'єри. Виявляйте витримку та стійкість, просуваючись уперед. Також будьте готові змінити курс, коли це потрібно. Якщо щось іде не так, як планувалося, подумайте, чому так сталося і знову беріться до справи.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Шукайте приклади для наслідування

Шукайте лідерів, які дадуть вам можливість розширити свою роль, дозволять впливати на те, як ви досягаєте результатів, і дадуть можливість приймати рішення. Це допоможе зміцнити вашу впевненість та компетентність.

Раніше ми розповідали, як правильно медитувати . Виявляється, робити це можна не лише сидячи.