"З любов'ю, без шароварщини та кліше": в Україні запрацювала інноваційна освітня платформа про нашу культуру 

Особистісний розвиток
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

В Україні з'явилася унікальна освітня платформа, яка розповідає про українську культуру без шароварщини та кліше, які часто зустрічаються у різних джерелах. Проєкт, створений професорками Києво-Могилянської академії, покликаний стати сучасною альтернативою підручникам для студентів та всіх охочих вивчати культуру України у будь-який зручний спосіб. Деталі - вже у матеріалі HOCHU.ua!

"УКультура" – це інноваційний освітній портал , що має на меті поширення знань про українську культуру від професійних дослідників та дослідниць. Гасло проєкту – "з любов’ю, без шароварщини та кліше".

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Платформа надає безплатний доступ до відеолекцій, відеоінтервʼю та бібліотеки. У цікавих і змістовних лекціях та інтервʼю провідних знавців й знавчинь української культури розкриваються найрізноманітніші аспекти її історії та сучасності. Лекції з історії української культури, що розміщені на платформі, на сьогодні є єдиним в Україні курсом у цифровому форматі, який відповідає загальній програмі та вимогам МОН і може використовуватися як альтернативний підручник для вишів.

У відеолекціях, інтерв’ю та статтях, вміщених на платформі, провідні українські й закордонні археологи, економісти, історики, культурологи, митці, критики та багато інших фахівців діляться знаннями й досвідом, перетворюючи інформацію у сенси. Сайт "УКультура" щотижня оновлюється та презентує нові концептуальні розмови на різні теми про українську культуру.

"З любов'ю, без шароварщини та кліше": в Україні запрацювала інноваційна освітня платформа про нашу культуру  - фото №1

"УКультура" розповідає про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, шукає відповідь на питання – як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення,

– розповідає Наталія Яковенко, всесвітньо відома історикиня, яка незмінним консультантом та науковим редактором  проєкту.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Сам же проєкт був заснований професоркою НаАУКМА Ларисою Довгою. І, як зауважують його творці, матеріалами "УКультури" можуть користуватися як викладачі, які шукають актуальні матеріали та методи викладання, так і студенти, які втомилися від нудних підручників та сумнівних матеріалів у Мережі. Цікавим та пізнавальним цей сайт буде і для фахівців у сфері культури, які прагнуть ділитися досвідом та знаннями, та  й для всіх, хто хоче познайомитися з українською культурою та пізнати її глибше.

Наразі на платформі викладено 16 лекцій та 17 інтервʼю, в яких охоплена різна проблематика:

  • Ярослав Володарець-Урбанович розповідає про ювелірні вироби антів,

  • Аґнєшка Ґронек – про українську художню культуру доби Ренесансу,

  • Олексій Сокирко – про подорожі в контексті української культури XVII–XVIII ст.,

  • Максим Яременко – про життя та звичаї українських студентів ранньомодерного періоду,

  • Наталія Яковенко про "політичне хуліганство" як спосіб спротиву радянській системі,

  • Світлана Стоян – про засади функціонування артринку,

  • Юлія Федів про те, що таке культурний менеджмент і навіщо це Україні, тощо.

"З любов'ю, без шароварщини та кліше": в Україні запрацювала інноваційна освітня платформа про нашу культуру  - фото №2

Культурою є цінності, закарбовані у свідомості спільноти, є те, що людство створило продуктивного та креативного. Проєкт "УКультура" присвячений саме нашим здобуткам, тому, що відбувалося в Україні, тому, що тут з'явилося, тому, чим ми можемо поділитися з людством, як своїми важливими надбаннями,

– описує проєкт Лариса Довга. І додає, що він був створений на гроші приватних благодійників. Його автори вважають, що в скрутний для держави час бюджетні гроші краще направляти на українське військо задля нашої якнайскорішої перемоги над ворогом!

Задля інформування іноземної аудиторії про Україну та її культуру, а також з метою боротьби з антиукраїнською пропагандою у світі автори проєкту перекладають матеріали іншими мовами. Вони вважають, що надзвичайно важливо, щоб іноземці знали про Україну не тільки через війну, а й тому, що українці є носіями давньої та самобутньої культури. Восени 2023 року було заявлено про вихід проєкту на польську аудиторію – вже здійснено переклад та озвучення усіх лекцій польською мовою. До запуску також готується англійська версія сайту.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми ділилися добіркою зі 100 книг, які протягом свого життя має прочитати кожен. Ми зібрали і дитячі книги, і книжки, які буде цікаво почитати (перечитати) у дорослому віці!