Не боятися питання "Як справи?": 10 способів покращити настрій за 5 хвилин і навіть менше

Психологія
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

Подолати втому, роздратування або сум без причини може бути важко. У довгостроковій перспективі допомогти може психотерапія, але чи мають бути способи швидко підняти настрій? Вони справді існують і їх чимало.

Як швидко підняти настрій: 10 способів

Для початку важливо відзначити, що негативні емоції та поганий настрій допомагають зрозуміти себе на внутрішньому рівні та вказують на те, що може підсвідомо турбувати людину. Життя наповнене злетами та падіннями, тому, на жаль, змінити настрій в мить не завжди виходить. У таких випадках краще звернутися до спеціалістів. Але в ті дні, коли людина просто стала не з тієї ноги, можна використовувати способи, які радить stylecaster.com.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Спосіб №1. Усвідомити себе у моменті

Щоразу, коли людина відчуває смуток чи тривогу, велика ймовірність, що вона зациклюється на майбутньому або витрачає занадто багато часу на повторне переживання минулого. Пошук способу повернутися в теперішній час може допомогти позбутися занепокоєнь і страхів, які не вкорінені у вашій нинішній реальності.

Наталі Джамбазян , докторка медичних наук та ліцензована терапевтка з питань шлюбу та сім'ї, рекомендує метод 5-4-3-2-1.

Сядьте у зручному місці, будь то в машині чи вдома, і опишіть п'ять речей, які бачите, чотири речі, які чуєте, три речі, аромат яких ви відчуваєте, дві речі, які пробуєте, та одну річ, яку відчуваєте. Це чудова вправа на заземлення, яка допоможе залишатися зараз,

— каже вона.

Не бояться вопроса "Как дела?": 10 способов улучшить настроение за 5 минут и даже меньше - фото №1

Спосіб №2. Запишіть емоції

Якщо голова перевантажена думками та тривогами, що збивають з пантелику, можна записати їх і викинути з думок.

Виробіть звичку записувати свої думки та почуття. Це допоможе висловити ваші емоції та почуття, а не зберігати їх,

- каже Джамбазян.

Спосіб №3. Дихальні вправи

Природний інстинкт тіла - вдихати і видихати, але свідоме і навмисне дихання може творити чудеса, позбавляючи негативу, звільняючи вільний простір і піднімаючи настрій.

Спосіб №4. Простягнути руку допомоги

Відмінний спосіб створити позитивні емоції – поширювати позитивні емоції. Найшвидший спосіб зробити це – допомогти іншій людині. Навіть така незначна річ, як притримати для когось двері при виході з магазину, може покращити настрій.

Коли я маю поганий день, незалежно від причини, вся увага зосереджена на мені. Корисно переключити увагу з себе на інших. Можна просто зателефонувати другу і запитати, як пройшов його день, замість того, щоб розповідати про свій день,

— радить ліцензована терапевтка Сара Роллінз .

Спосіб №5. Знайдіть привід посміятися

Згідно з дослідженням , опублікованим в Американському журналі Lifestyle Medicine, поточні дослідження показують, що сміх має "вимірні фізіологічні переваги", а організм не може визначити, чи є цей сміх щирим, чи спровокованим. Тому кілька кумедних відео можуть допомогти зрозуміти настрій.

Не бояться вопроса "Как дела?": 10 способов улучшить настроение за 5 минут и даже меньше - фото №2

Спосіб №6. Одягніть улюблене вбрання або зробіть макіяж

У концепції "дофамінового одягу" багато правди. Впевненість учасників одного з досліджень зростала, якщо вони носили одяг, який мав для них сентиментальну цінність.

Спосіб №7. Свіже повітря

Час, проведений на свіжому повітрі, може покращити настрій. Це особливо актуально взимку, коли сезонна депресія зустрічається набагато частіше.

Найменша кількість денного світла восени та взимку може призвести до зниження рівня вітаміну D. Вітамін D відіграє вирішальну роль у регуляції настрою, а його дефіцит пов'язаний із підвищеним ризиком депресії,

— каже Кеунна Ліннетт Прайс , сертифікована гіпнотерапевтка.

Вона рекомендує проводити час на свіжому повітрі у світлий час доби.

Спосіб №8. Фізична активність

Іноді тілу просто потрібно позбутися всього негативу, і фізичні вправи прискорюють цей процес. Сара Роллінз рекомендує включити улюблені пісні і танцювати, як заманеться.

Не бояться вопроса "Как дела?": 10 способов улучшить настроение за 5 минут и даже меньше - фото №3

Спосіб №9. Обійміть себе

Іноді все, що потрібно людині, це фізичний дотик, щоб відчути себе краще. І для цього не завжди потрібна ще одна людина.

Почніть з того, що схрестіть домінуючу руку на грудях і помістіть руку біля протилежної пахви. Потім схрестіть іншу руку і покладіть долоню протилежне плече. Ці соматичні обійми створюють відчуття стримування та безпеки,

— радить Сара Роллінз.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Спосіб №10. Пісня

Спів допомагає відчути себе спокійніше не тільки через те, що людина наспівує улюблену пісню, а й тому, що спів і наспів стимулюють наш блукаючий нерв. А це, своєю чергою, допомагає відключити реакцію вашого тіла подразники та розслабитись, пояснює терапевтка Чері Міллер .

Раніше ми розповідали, які фрази непомітно крадуть енергію . Людей, які використовують такі вербальні методи, краще уникати.