"У мене багато роботи": припиніть використовувати ці популярні виправдання, щоб не зіпсувати стосунки з іншими людьми

Психологія
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Бажаєте покращити свої взаємини, побудувати міцні стосунки та не втратити довіри колег чи друзів? Забудьте про виправдання! Чому ми не завжди щирі з іншими та як це псує наші взаємини — розповідаємо в цьому матеріалі.

Ми всі знайомі з ситуаціями, коли просимо когось про допомогу, а отримуємо тільки відмовки. Проте іноді краще просто сказати правду, оскільки ці виправдання можуть завдати шкоди стосункам.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Про те, які виправдання краще забути назавжди, розповіли на порталі ukr.media. Читайте та беріть до уваги!

"У мене багато роботи"

Це, мабуть, одне з найпоширеніших виправдань, з якими нам доводиться стикатися. Але чи правда у нас завжди багато роботи? Ця відмовка частіше вказує на неорганізованість чи небажання допомогти, а не на реальне надмірне завантаження. Тож краще скажіть правду.

"У мене були інші плани"

Не дивуйтеся, коли бачите розчарування в очах людей, якщо ви виправдовуєте невчасно виконану роботу таким чином. Коли ви постійно відкладаєте відносини чи домовленості на користь своїх планів, це свідчить про недостатню повагу і несерйозне ставлення до своїх зобов'язань. Навчіться знаходити баланс між особистими планами та відповідальністю перед іншими, якщо вам, звісно, важливо не втратити ці стосунки.

"Я забув/забула"

Це виправдання приховує неповагу. Якщо ви постійно забуваєте про свої обіцянки або обов'язки, це ваша проблема, яка не повинна впливати на інших людей та підставляти їх. Якщо ви постійно забуваєте важливі речі, виникає питання про вашу надійність і професіоналізм. Навряд з такою людиною хтось захоче мати справу.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

"Завтра почну"

Ми всі знайомі з цим виправданням. Часто це "завтра" стає "потім", а "потім" може й ніколи не настати. Відкладання справ або прокрастинація шкодить вашим стосункам, якщо ви обіцяєте щось зробити, але відкладаєте це на потім.

"Я дуже втомився/втомилася"

Втома — природний стан, який ми всі відчуваємо час від часу. Але використовувати її як виправдання для відмови — нечесно щодо інших людей. Якщо ви постійно відкладаєте виконання своїх обіцянок або службових обов'язків, щоб просто повалятися на дивані годину чи дві, це не знімає з вас відповідальності. Дорослі повинні вміти встановлювати пріоритети та керувати своїм часом. В іншому випадку вас просто перестануть поважати та довіряти вам в роботі.

Коли мова йде про взаємини, важливо бути відповідальними та поважати час інших людей. Чим більше виправдань, тим гірше вас будуть сприймати інші. Адже хто потребує друга чи співробітника, на якого неможливо покластися?

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також дізнайтеся, коли краще дзвонити, а коли — писати. Не пропустіть  4 правила сучасного етикету , про які має знати кожен.