10 порад, які ми купуємо у психологів: ці "установки" діють для більшості людей - ловіть безкоштовний гайд!

Психологія
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Кожного дня люди зіштовхуються з різноманітними стресовими ситуаціями. Потрібно навчитися правильно на них реагувати і тримати рівновагу. Адже неможливо іти на консультацію до психолога з найменшими проблемами.

Протистояти дії стресу і запобігати емоційному вигоранню та тривожним станам можна натренуватися. Як навчитися цього і натренувати ментальну пружність, розповідає forbes .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
10 порад, які ми купуємо у психологів: ці "установки" діють для більшості людей - ловіть безкоштовний гайд! - фото №1

Особливості психіки людини допомагають протистояти дії стресу. Частково - це вроджена характеристика, але її можна розвинути і натренувати за допомогою 10 порад, розповідає практична психологиня та президентка Української асоціації когнітивно-поведінкової терапії Валентина Паробій.

  1. Потрібно навчитися змінювати свою оцінку ситуацій

На людину впливає не подія, а значення, яке вона їй надає. Потрібно змінити власну оцінку ситуації і тоді зміниться реакція на неї. Працюючи з ситуацією проясніть для себе чи це катастрофічна подія, чи ви просто так її оцінюєте. Намагайтеся знайти всі "за" і "проти" до цієї ситуації.

  1. Потрібно діяти

Турбуйтеся про себе і задовольняйте потреби у русі, харчуванні і повноцінному сні у повному обсязі. «Ми жертвуємо сном та проводимо дні за комп’ютером, і в результаті крапля дощу або косий погляд викликають у нас стрес», – додає Паробій.

  1. Абетка ресурсу

Складіть для себе гру, де на кожну літеру напишіть своє миттєве чи плановане джерело задоволення. Так ви завжди матимете список дій, який зможе покращити емоційний стан.

  1. Соціалізуйтеся

Людина при спілкуванні отримує почуття безпеки, а це покращує роботу головного мозку. Персональне спілкування набагато краще ніж контакт у соцмережах.

  1. Намагайтеся не уникати проблем, а розв'язувати їх

Проблеми складають невіддільну частину життя, тому потрібно не ховатися від них, а поступово вирішувати.

  1. Майндфулнес та медитація

Психолог порівнює ці практики зі спортзалом для мозку. Вміння зосереджуватися на відчуттях тіла, диханні та потоці думок без того, щоб у них занурюватися контролюють швидкість емоційних реакцій.

  1. Знати свої цінності

Складіть список конкретних та досяжних  цінностей. Наприклад, цінність «піклуватися про себе» буде більш правильною, аніж цінність «здоров’я». Адже коли ви захворієте, це не тільки вплине на самопочуття та настрій, а ще й вдарить по головній цінності. А піклуватися про здоров‘я можна і коли хворієте, і повністю здоровим.

  1. Ведіть щоденника своїх емоцій

При зміні настрою аналізуйте думки на цей момент і записуйте їх. Це допоможе раціоналізувати відчуття

  1. Проводьте аналіз думок і аналізуйте їх користь

Наприклад, прихід зими засмутив тим, що ви не поїхали у відпустку влітку. Подумайте, чи корисна така думка та, чи наблизить вона до головних цінностей.

  1. Уявіть спілкування з позиції друга

Щоб ви висловили близькій людині, якби вона думала так, як ви зараз. Змінюйте позицію на дружню, а не критикуйте.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Люди не здатні повністю уникнути стресу. Але вони мають можливість захистити ментальне здоров'я за допомогою тренувань.