Чому ми бачимо сни? Пояснюємо, як це влаштовано

Психологія
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Попри наукові дослідження, однозначно відповісти на запитання "Чому людям сняться сни" неможливо. Тому що існує безліч теорій про те, чому це відбувається, але жодна з них поки що не стала аксіомою.

Чому сняться сни: теорії вчених

Деякі з найбільш примітних теорій полягають у тому, що сновидіння допомагають людям обробляти спогади та краще розуміти емоції, а також дають можливість висловити те, чого вони хочуть чи попрактикуватися у розв'язанні проблем, пише verywellmind.com . Видання розповіло про найпоширеніші теорії та про те, що вони означають.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Сни можуть відображати несвідоме

Теорія снів Зигмунда Фрейда передбачає, що сни є несвідомі бажання, думки, виконання бажань і мотивацію. Згідно з Фрейдом, людьми рухають пригнічені та несвідомі бажання — агресивні та сексуальні інстинкти.

Хоча багато тверджень Фрейда були спростовані, дослідження показують, що існує ефект відскоку сновидіння, при якому придушення думки може призводити до сновидінь про неї.

Сни допомагають пам'яті

Відповідно до теорії обробки інформації, сон дозволяє нам консолідувати та обробляти всю інформацію та спогади, які ми зібрали за попередній день. Деякі експерти зі сновидінь припускають, що сновидіння - це побічний продукт або навіть активна частина обробки досвіду.

Відповідно до цієї теорії, під час цього процесу несвідомого перерозподілу інформації спогади або посилюються, або послаблюються.

Сни стимулюють творчість

Інша теорія про сон свідчить, що їхня мета - допомогти розв'язувати проблеми. Тобто. необмежений несвідомий розум може вільно блукати своїм безмежним потенціалом, не обтяжений реальністю свідомого світу. Фактично дослідження показали, що сновидіння ефективно сприяють творчому мисленню.

Сни готують та захищають

Теорії репетиції примітивних інстинктів та адаптивної стратегії сновидіння припускають, що люди бачать сни, щоб краще підготуватися до протистояння небезпек у реальному світі.

Відповідно до теорії моделювання загроз, сплячий мозок зосереджується на механізмі боротьби або втечі, щоб підготувати людину до небезпечних для життя та/або емоційно напружених сценаріїв.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Сни допомагають упоратися з емоціями

Теорія сновидінь емоційного регулювання стверджує, що функція снів - допомогти людям обробити і впоратися з емоціями або травмами в безпечному просторі сну.

Раніше ми розповідали про те, чому ми не любимо свій голос . Виправити ситуацію можна за допомогою простих кроків. А для любителів радикальних змін також є методи.