Будьте обережні! Ці фрази вказують на те, що вами маніпулюють, щоб завоювати довіру

Психологія
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

маріонетка в руках фото
Фото: unsplash.com

У маніпуляторів дуже багато тактик спілкування, які вони використовують для того, щоб керувати вашими діями

Ви коли-небудь відчували, що переконлива мова співрозмовника викликає у вас дивну реакцію, але не можете зрозуміти, чому? Швидше за все, ви зіткнулися з маніпулятором.

Як розпізнати маніпуляцію за фразами: відповідь експерта

Хоча може здатися, що існує "чарівний" спосіб змусити людей довіряти кожному слову, правда полягає в тому, що маніпулятори використовують специфічні фрази і тактики, щоб тонко спрямовувати розмову на свою користь. Про них у своїй колонці для Нackspirit розповів психолог Лачлан Браун .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Компліменти та лестощі

Маніпулятори часто використовують лестощі та компліменти, щоб вплинути на інших. Здається, вони - найбільші експерти в тому, як когось улестити та запевнити в тому, що він особливий та цінний.

Саме така тактика допомагає маніпулятору встановити зв'язок з "жертвою" та побудувати довіру. Тому слід обережніше ставитися до неочікуваних компліментів.

Гра в жертву

"Мені завжди не щастить", "Чому погане трапляється саме зі мною?" - впізнаєте ці фрази? Вони теж видають маніпуляторів, які намагаються справити враження жертви, якій потрібна допомога.

Вони вигадують історії, викликають співчуття і таким чином починають маніпулювати вашими діями.

Фальшива терміновість

"Це можливість, яку треба використати прямо зараз!", "У нас є лише година!". Такими фразами маніпулятори намагаються натиснути на інших, щоб підштовхнути до прийняття рішень. Звичайно ж, ці рішення будуть на користь маніпулятору.

"Жертва" через страх упустити або втратити щось цінне може почати діяти в їх інтересах.

Ти мені, я тобі

"Я допоміг тобі, тепер — твоя черга допомогти мені". Це принцип взаємності в дії, потужний інструмент в арсеналі маніпулятора. І робить він так не просто так — люди і справді відповідати взаємністю.

Тож маніпулятори, зробивши щось для людини, очікують щось у відповідь.

Секрети

"Тільки між нами!", "Я мав би мовчати, але…". Ці фрази — не завжди початок близьких, довірливих стосунків. Вони можуть бути одним із способів, який використовує маніпулятор, щоб ви відчували себе особливою людиною.

Газлайтинг

"Тобі здалося", "Ти сприймаєш це надто близько до серця". Це — найпоширеніші фрази, які використовують газлайтери. А вони — ще ті маніпулятори, які намагаються змусити людину засумніватися у власному сприйнятті та здоровому глузді.

Відмова від розмови

Фрази на кшталт "Я не хочу про це говорити" або просто ігнорування спроб поговорити — це теж спосіб маніпуляції.

Мовчання - це спосіб маніпулятора отримати контроль, змушуючи вас почуватися незручно або тривожно. Відсутність спілкування змушує вас ходити по шкарлупі, часто змушуючи йти на поступки, аби відновити нормальну комунікацію,
— пояснює Браун.
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Така форма маніпуляції може бути дуже шкідливою, оскільки сприяє нездоровій динаміці влади у стосунках.

Раніше ми розповідали, як правильно відповідати на некоректні питання про особисте життя. Запам'ятайте ці фрази.