Самотня, але не беззахисна: як правильно відповідати на некоректні питання та коментарі про особисте

Психологія
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

дівчина дивиться у вікно фото
Фото: unsplash.com

Відстоювання власних кордонів — це піклування про себе

Суспільство тисне на самотніх жінок, а деякі "турботливі" оточуючі ще й дістають некоректними питаннями. Що з цим робити?

Як правильно відповідати на нетактовні питання: поради для самотніх жінок 

На жаль, важко усунути з життя всіх нетактовних людей, адже ніколи не знаєш, хто зі знайомих (або ні) та близьких вирішить поставити запитання про особисте життя. Тому краще навчитися відповідати на такі випади у свій бік. 

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Чому ти досі нікого не зустріла?

Начебто це питання ставлять з добрих намірів, але чути його може бути неприємно. Та й займатися довгими поясненнями нема ані сил, ані бажання. Тому краще просто коротко відповісти: "Я насолоджуюся своїм розвитком та незалежністю".

А діти коли?

Насправді це питання нетактовне стосовно людини будь-якої статі, гендеру та сімейного стану. На нього краще просто сказати: "Коли прийде час" і не вдаватися в довгі пояснення.

Ти вже не молода, може час активніше шукати партнера?

Будь-яка жінка сама краще знає, коли і як активно їй слід шукати партнера. Можна сказати про це прямо, а можна трошки завуальовано окреслили свої кордони: "Дякую, що хвилюєшся, але я сама визначу, коли мені починати "активні пошуки". 

Може, ти маєш занадто багато вимог до хлопця?

По-перше, здорові очікування від майбутнього партнера — це нормально. По-друге, можна відповісти: "Я просто знаю, чого хочу". Не варто погоджуватися з тими, хто нав'язує думку про те, що краще синиця в руках, ніж журавель в небі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Може, треба менше працювати?

Worklife balance важливий, але саме жінка може вирішувати, скільки часу (і коли) приділяти кар'єрі, а скільки — особистому життю. Тому можна відповісти так: "Я люблю свою роботу, але вмію відпочивати від неї".

Раніше ми назвали 5 звичок , які непритаманні розумним людям. Тим, хто хоче змінити життя на краще, варто позбутися їх.