Розмова не складається: 5 технік, які допоможуть вийти з глухого кута

Психологія
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Жінка з квітами в волоссі фото
Фото: unsplash.com

Настав момент незручного мовчання, коли здається, що розмова зайшла в глухий кут? Існують техніки, які допоможуть з нього вийти

І інтроверти, і екстраверти хоч раз стикалися з тим, що в розмові з'являються дивні та незручні моменти мовчання. Що робити в таких випадках?

Що робити якщо розмова зайшла в глухий кут: психологічні прийоми

Звичайно, спочатку може з'явитися почуття паніки, а мозок намагатиметься знайти потрібні теми та слова. Але краще мати під рукою кілька психологічних технік, які допоможуть підтримати діалог, пише Ukr.Media .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Не намагайтеся бути "цікавим" співрозмовником

Багато людей вважають, що, задля привернення уваги співрозмовника, потрібно казати (або робити) щось цікаве або веселе. Проте це не завжди потрібно. Глибока взаємодія не завжди є ключем до успішного спілкування. Не потрібно перейматися тим, чи буде ваша думка достатньо цікавою для вашого співрозмовника — просто висловлюйте її.

Справа в тому, що люди зазвичай пам'ятають не самі слова, які були сказані, а емоційну співучасть та взаємодію, яка відбулася під час розмови. Тому не намагайтеся справити на них враження, просто будьте відвертими.

Ставте хороші питання

Люди люблять розповідати про себе. Це не завжди вказує на їхнє егоїстичну натуру, просто це — сфера, де вони почуваються впевнено. Так що, коли складно сформувати свою розповідь — ставте співрозмовникам запитання про їхні інтереси та думки.

Такий підхід демонструє зацікавленість у співрозмовнику і викликає у нього відчуття власної важливості.

Головне правило — варто ставити відкриті запитання, які стимулюють розмову, а не обмежують її до відповідей "так" або "ні". 

Розмови про їжу

В розмові важливо знайти універсальну тему, а їжа — це саме те, з чим щодня та по декілька разів стикається кожна людина.

Якщо ви знаходитесь разом за столом, можна легко почати розмову, просто прокоментувавши страви. Також можна розповісти більше про різноманітні кухні або продукти, які вам доводилося спробувати.

Перефразуйте слова співрозмовника

Іноді розмови можуть зайти в глухий кут, якщо ви не знаєте достатньо про тему, яку з вами обговорюють. Адже складно висловити свою точку зору, коли знання з певної сфери обмежені.

У таких ситуаціях ефективною стратегією є перефразування сказаного співрозмовником. Це показує інтерес та увагу до його слів, а також дає можливість коригувати неточності або розширити тему через зацікавленість.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Розповідайте про себе

Відкрито розповідати про себе може виглядати важко. Тим не менш, маленькі деталі про власне життя, які ви розповідаєте, допомагають заповнити пустоту у розмові.

Раніше ми розповідали про те, як навчитися відпускати власні думки та відпочивати. Декілька простих порад в цьому допоможуть.