Вам брешуть: 5 ознак, які вказують на те, що вас хочуть обманути

Психологія
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

маріонетка біля лампи фото
Фото: unsplash.com

Існує як мінімум п'ять способі виявити, що перед вами — брехун

Ніхто не хоче бути обманутим. Щоб уникнути такої ситуації, варто знати, які ознаки вказують на те, що перед вами — брехун, який намагається вас ошукати.

Як розпізнати брехню: психологічні трюки та поради 

Уважність до поведінки співрозмовника допоможе розпізнати ознаки брехні, пише видання Твій світ . Тож, щоб не стати жертвою обману, зверніть увагу на:

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Мова тіла

Мова тіло — перевірений спосіб вичислити брехню. Зверніть увагу на те, як поводиться людина, яка з вами розмовляє. Якщо вона часто торкається волосся та обличчя, уникає прямого погляду в очі, не може всидіти на місці та схрещує руки — вона, скоріш за все, вам бреше.

Чому? Бо ці сигнали говорять про те, що співрозмовнику дискомфортно. А брехати, якщо ви не патологічний брехун, досить дискомфортно.

Але варто враховувати, що фізичний дискомфорт не завжди може бути пов'язаний з брехнею.

Стиль мовлення

Експерти зазначають, що досвідчені брехуни часто використовують у мовленні такі маркери:

  • велика кількість слів,

  • займенники в третій особі (він, вона, воно, вони),

  • ненормативна лексика,

  • числа.

Крім того, брехуни можуть бути, навпаки, не дуже говірливими, адже якщо в розповіді менше деталей — забути їх важче.

Уникання прямих розмов та запитань

Брехуни не просто так уникають відповідей на прямі запитання — так вони намагаються убезпечити себе від можливої перевірки фактів. А якщо факти перевірити важко, то шансів на те, що ви повірите в його історію.

Забагато деталей

Це трошки інша тактика, яка видає брехуна — він додає до історії надто детальний опис подій, щоб заплутати вас. Як ми вже казали, люди, які намагаються вас обманути, можуть спеціально додавати якомога більше "води" у розповідь — для того, що прикрасити історію або ж через сильну нервозність.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Помилки в історії

Один з головних способів визначити, що перед вами брехун — спробувати виявити помилки та неточності у розповіді. Наприклад, людина каже, що події відбулися вчора, а потім виявляється, що місяць тому. Тож зверніть увагу, якщо щось у розповіді людини не збігається.

Раніше ми розповідали про прокрастинацію . Та ділилися способами позбутися цієї неприємної звички відкладати все на потім.