Життя без факапів: 5 кроків до прийняття вірного рішення

Психологія
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

дівчина п'є каву фото
Фото: unsplash.com

Важко порахувати, скільки рішень доводиться ухвалювати кожному з нас щодня, але можна спробувати зменшити кількість неправильних рішень в своєму житті

Часто неправильні вибори ми робимо просто тому, що так робили всі до нас. Але всі — не завжди гарний приклад для наслідування.

Як ухвалювати правильні рішення: покроковий гайд

Антрополог, доктор філософії та СЕО Goldratt Research Lab Алан Барнард понад 10 років розробляв власну методику ухвалення правильних рішень та прийшов до висновку, що існує 5 кроків, які допоможуть робити правильні вибори. Про них пише видання laba.ua.

Related video
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Ухвалення рішень: фактори, які впливають на процес

За своєю природою людина не може об'єктивно оцінити вигоду та ризику. Але не варто опускати руки, адже можна врахувати цю особливість людського мозку та заздалегідь вивчити пастки, які готує нам мислення під час ухвалення рішення. Ось вони:

  1. Страхи. Часто люди думають, що отримати щось можна лише виконуючі давно знайомі ритуали — наприклад, думають, що впоратися зі стресом можна з допомогою шкідливої їжі. Але шкідлива їжа непросто так так називається. Тож рішення брати цукерку щоразу, коли ви нервуєте, а не просто хочете солоденького — неправильне.

  2. Дії на автоматі. Процес вибору для мозку дуже енергозатратний, тому він часто обирає легкий шлях ухвалення рішень на автоматі. Але правильні рішення вимагають усвідомленості.

  3. Емоції. Проаналізуйте свої найгірші рішення за все життя — скоріш за все більшість з них було ухвалено на емоціях!

  4. Когнітивні шаблони. Вони, як і дії на автопілоті, заощаджують енергію та спонукають людину повторювати помилки та мислити патернами.

Як ухвалювати рішення: 5 кроків від Алана Барнардома

Отже, ми вже визначилися з тим, що у прийнятті рішень людей часто обмежують когнітивні шаблони та установки, які нав'язали ми самі або ж суспільство. Але Алан Барнард пропонує відійти від них та навчитися ухвалювати вірні рішення. Для цього треба відповісти на 5 питань.

  • Чому мені варто змінитися? На цьому етапі важливо впевнитися, що ви визначили суть проблеми та переконатися в тому, що варто працювати над змінами.

  • Що має змінитись? Другий крок — зовсім не перехід до активних дій, а пошук виправдань, які ви знаходите, коли хочете перекласти свою проблему на інших чи обставини.

  • Як саме потрібно змінити? На третьому етапі варто визначити максимальну кількість варіантів розв'язання проблеми.

  • Як викликати зміни? Згадайте всі виправдання, які обмежували вас під час розв'язання проблеми. над проблемою раніше. 

  • Як виміряти зміни? Обов'язково визначтеся з тим, які показники вкажуть на те, що ви досягли результату. В майбутньому це допоможе зрозуміти, що працює, а що — ні.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про принцип 43:57, який допоможе покращити ваші розмови. І не тільки з друзями, а й з колегами та клієнтами.