Доброзичлива токсичність: 10 "звичайних" фраз, які транслюють осуд

Психологія
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

токсична доброзичливість
Фото: unsplash.com

Уникайте цих фраз у спілкуванні, якщо не хочете образити людину

Існує тонка межа між безневинною розмовою і засудженням. На жаль, часто люди навіть не усвідомлюють, що перетнули її.

Токсичне спілкування: фрази, які псують стосунки з людьми

Чому безневинні, на перший погляд, фрази можуть мати осудливий підтекст? Експерти видання hackspirit.com пояснюють, що часто річ у тому, що люди обирають неправильні слова. Але як зрозуміти, що ви робите щось не так? Прослідкуйте, чи не використовуєте ви 10 фраз, про які ми розповімо в нашій статті.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Це було сміливо з твого боку спробувати це

Зазвичай ця фраза сприймається як комплімент. Але в ній читається осуд, наче людина, яка говорить цю фразу, що завдання надто складне або надто незвичне. Співрозмовник може подумати, що людину дивує той факт, що він вийшов з зони комфорту та впорався з важким завданням.

На твоєму місці я б…

Це класична фраза, яку, здається, хоч раз в житті використовував кожен. Але річ у тому, що ці слова передбачають, що одна точка зору і рішення можуть працювати для всіх. Це знецінює почуття та досвід іншої людини.

Принаймні у тебе є…

Зазвичай цю фразу використовують для того, щоб підкреслити позитивну сторону ситуації. Але дослідники виявили, що ці слова приносять більше шкоди, ніж користі. Люди часто використовують її, щоб спробувати підняти настрій іншим, вказуючи на те, за що вони повинні бути вдячні. Однак це може ненавмисно применшити почуття чи труднощі, з якими стикається співрозмовник.

Замість того, щоб використовувати цю фразу, краще визнати, що людина бореться, і запропонувати свою підтримку — це буде більш корисно і менш осудливо. 

Ти завжди... або Ти ніколи...

Це дві фрази, які часто проскакують у наших розмовах мові, особливо під час суперечок або палких дискусій. Ну хіба можуть образити фрази на кшталт "Ти завжди забуваєш винести сміття" або "Ти ніколи мене не слухаєш"? Можуть, адже вони засуджують людину та навішують на неї ярлик.

А чи не варто тобі...

Ця фраза часто виглядає як щира стурбованість або порада, але під нею ховається шар осуду. Фрази типу "Чи не краще тобі прибрати вдома замість того, щоб дивитися ТікТок?" наче повчають співрозмовника та натякають, що він робить неправильний вибір.

Я точно знаю, що ти відчуваєш...

Цю фразу часто використовують з найкращими намірами, щоб проявити емпатію до людини, яка переживає важкі часи. Але ось у чому річ — ми не можемо знати, що відчуває людина, бо ніколи не можемо бути в максимально ідентичній ситуації.

Краще сказати: "Я не можу уявити, через що ти проходиш, але я тут для тебе". 

Ти занадто чутливий/чутлива

Ці слова не заспокоюють, а знецінюють емоції та переживання іншої людини. Проблема цієї фрази полягає в тому, що вона передбачає, що є "правильний" рівень чутливості, а все, що виходить за його межі - "занадто". Але емоції не є універсальними. Те, що може здатися надмірною реакцією для однієї людини, може бути цілком нормальною реакцією для іншої.

Але ти добре виглядаєш...

Ми часто асоціюємо гарний вигляд з гарним самопочуттям. Однак це не завжди так, і ця фраза є чудовим прикладом цього.

"Але ти добре виглядаєш" часто використовується як відповідь, коли хтось каже, що погано себе почуває, особливо в контексті психічного здоров'я або хронічних захворювань. Хоча зазвичай це комплімент, він може нести осуд, оскільки нехтує почуттями людини.

Це лише етап...

Ця фраза може змусити співрозмовника думати, що його почуття здаються людині несуттєвими та тимчасовими. Це може призвести до того, що людина почуватиметься зневаженою чи приниженою та думатиме, що її ніхто не розуміє.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Чому ти не можеш бути як…?

Ця фраза, мабуть, одна з найбільш осудливих. Її часто використовують для того, щоб порівняти когось з іншою людиною. Кожен з нас унікальний, зі своїми сильними і слабкими сторонами. Замість того, щоб порівнювати, варто цінувати один одного такими, якими ми є. 

Раніше ми розповідали про те, чому надмірна дружелюбність  може бути небезпечною.