Приймати чи не приймати: як реагувати на компліменти

Психологія
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

як реагувати на компліменти
Фото: unsplash.com

Відчуваєте дискомфорт коли отримуєте компліменти? Тоді нам є про що поговорити

Порад про те, як навчитися приймати компліменти, досить багато. Але мало хто говорить про те, що похвала не завжди потрібна.

Чому людям складно приймати компліменти: пояснюють психологи

Отже, не всі компліменти можуть бути позитивними та схвальними. Як пише ВВС, деякі компліменти можуть бути не чим іншим ніж проявом сексизму чи інших негативних стереотипів.

Related video
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Компліменти не завжди корисні

Справа в тому, що компліменти часто сфокусовані на зовнішності. І фрази на кшталт "Ти виглядаєш молодше від свого віку" чи "Ти дуже жіночна у сукнях" можуть заганяти жінок в жорсткі вікові та гендерні рамки. Чому ми кажемо саме про жінок? Так вже склалося, що вони отримують більше компліментів, ніж чоловіки. Більш того, компілменти жінкам та чоловікам часто кардинально розрізняються. Якщо хлопців хвалять за здібності, то дівчатам частіше кажуть компліменти про зовнішність.

За словами доцентки з соціальної психології Ротем Кахалон, така сфокусованість на зовнішності може нашкодити та погіршити когнітивні здібності. Цю думку підтверджує дослідження, яке Кахалон провела серед  студентів. З'ясувалося, що і хлопці, і дівчата, які отримували компліменти щодо зовнішності, згодом показали значно гірші результати на тестах з математики.

Існують і інші, не менш цікаві та неочікувані дослідження. Так, дослідження, проведене серед інших студентів, показало, що недоречні компліменти можуть підвищити рівень тривоги у жінок.

Як реагувати на компліменти

Важко дати єдину відповідь і інструкцію, яка допоможе приймати чи не приймати компліменти. Багато чого в цьому питанні залежить від культурних відмінностей та індивідуальних особливостей. Тому не дивно, що люди часто не знають, як реагувати на схвалення.

Більш того, зовсім не обов'язково вчитися приймати компліменти. Важливо навчитися перестати ніяковіти через те, що вас хвалять.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, чому дратувати можуть навіть наймиліші люди, які подобаються всім. Часто відповідь ховається в нас самих.