Щоб не перетворитися на ворога: 5 причин не позичати гроші навіть друзям

Бізнес та гроші
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Напевно ви часто чули про вислів, щодо друга, якого втратиш позичивши йому гроші. Звичайно, це стосується не всіх людей, але до переважної більшості ця фраза підійде на всі 100%. Не всі вміють добре планувати бюджет , тому часто через кілька днів після зарплати вже знаходяться у пошуку фінансового "донора".

Якщо колега просить кілька гривень на обід чи проїзд, то відмовити незручно, та й і ви можете опинитися у ситуації, коли, наприклад, забули вдома гаманець, чи просто не вистачає готівки, а банкомату під рукою немає. Але далі ми розглянемо ситуації, коли мова йде про значні позики, які просять найближчі люди.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Щоб не перетворитися на ворога: 5 причин не позичати гроші навіть друзям - фото №1

Існує якнайменше 5 причин, чому не варто позичати гроші будь-кому. Адже розписку з друзів та родичів брати незручно, та й не завжди вона має доказову вагу.

  1. Боржник може накивати п'ятами

Уявіть ситуацію, коли колега просить в борг суму у розмірі зарплати, а за кілька днів звільняється і гроші не повертає. Тому добре подумайте, чи готові ви у випадку неповернення забути про фінанси безболісно. Щоб не лишитися з пустими кишенями, втраченими надіями та неприємними спогадами.

  1. Зіпсувати стосунки

Якщо боржник протягом довгого часу не може повернути борг, він починає уникати спілкування з вами, відчуваючи свою провину. Часто, після повернення грошей людина зводить зв'язки до мінімуму і дружбі приходить кінець.

  1. Точна інформація на потреби боржника

Щоб не відчувати себе учасником неприємних подій, варто знати на які цілі потрібні гроші. Адже у випадку шкідливих звичок: алкоголь, наркотичні речовини, азартні ігри ви заподієте шкоду, хоча мали кращі наміри.

  1. Розписка обов'язково

Гроші люблять рахунок. Тому не варто задовольнятися усною домовленістю. Юристи рекомендують, сума понад 340 грн - оформляйте розписку правильно, особливо, якщо сума досить велика.

Переваги нотаріального посвідчення договору позики коштів:

  • нотаріус встановлює дієздатність та правоздатність сторін;

  • нотаріус перевіряє відсутність прав третіх осіб на предмет договору, що в майбутньому не дає шансів визнати договір недійсним (згода подружжя, відсутність обмежень та обтяжень на майно сторін, відсутність сторін у санкційних списках, відсутність зареєстрованих вимог інших кредиторів на майно сторін тощо);

  • встановлюється дійсна воля сторін, що унеможливлює визнання договору позики недійсним;

  • роз’яснюються права та обов’язки, що унеможливлює введення в оману одну зі сторін правочину;

  • можливість стягнення позиченої суми в позасудовому порядку шляхом вчинення виконавчого напису нотаріуса;

  • можливість отримати у нотаріуса дублікат договору позики у разі його втрати;

  • право позичальника повернути борг шляхом внесення грошей у депозит нотаріуса.

  1. Навчитися казати "ні"

Іноді зробивши позику раз, людина звертатиметься до вас постійно у випадку потреби. Позичає - віддає, і так по колу безліч разів. Тому потрібно вчитися відмовляти, адже вам теж потрібні гроші на свої потреби.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Для деяких людей постійно позичати гроші цілком нормальна річ. Їхнє життя схоже на суцільну кредитну історію. Але, якщо банку потрібно віддавати борг з відсотками, то знайомі позичають просто так, та й прострочити платіж у банку не вдасться без наслідків. Тому добре зважте всі за і проти, при намірі позичити гроші знайомим людям.