Завжди зберігайте чеки після покупки - і уникнете багатьох проблем

Бізнес та гроші
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Завжди після покупки товару чи послуги на касі видаються чеки, які потрібно зберігати певний час. Багато людей не вважають, що це обов'язково і зразу викидають чек до смітника. Особливо, якщо чек стосується здійсненної спонтанної імпульсивної покупки.

Часто люди навіть не задумуються про важливість дріб'язкових речей та їх вплив на життя і здоров'я.Чеки зберігати необхідно, адже лише з їхньою наявністю ви можете довести свою правоту, розповідає segodnya .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Завжди зберігайте чеки після покупки - і уникнете багатьох проблем - фото №1

Захист своїх прав

Закон "Про захист прав споживачів" передбачає повернення товару неналежної якості протягом 14 днів, але лише за наявності при собі чека, який підтверджує покупку.

Іноді, саме чек може підтвердити вашу присутність у закладі харчування після споживання страв у якому, людина отримає отруєння. Це ж стосується і продуктових магазинів, які можуть продати товар з закінченим строком придатності. Без чека магазин може зняти з себе всю відповідальність.

Шахрайські схеми за допомогою чеків

Більшість покупців на виході з магазину викидають чек у найближчий смітник. Але на деяких чеках може бути особиста інформація з номером телефону, банківської карти та прізвища, яку можуть використати недобросовісні люди для особистої вигоди.

  • Шахраї набирають товар зазначений у чеку, і виносять його з магазину не оплачуючи, а прикриваючись цим чеком;

  • також можуть користуватися цим товаром, а можуть і повернути його на підставі того ж чеку та оформити повернення коштів;

  • використовують чеки для збирання бонусів;

  • збирають чеки для участі в акціях.

Помилка

У магазині продавець помилково може зайвий раз пробити товар. Касир може порахувати його двічі, і ціна в результаті виявиться вищою. Тому потрібно не тільки забирати чек, а й завжди переглядати його.

Доказ здійснення покупки

Якщо при виході з магазину спрацюють протикрадіжні рамки, то без чека вам доведеться повертатися на касу і відновлювати свій список покупок, щоб довести, що ви вже оплатили товар. Пред'явлення чека допоможе вам заощадити час.

Чек також може знадобитися для збереження гарантійних прав. Його необхідно зберігати протягом усього гарантійного терміну купленого вами товару.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також чеки допоможуть вам підсумовувати свої поточні витрати за певний проміжок часу. А це важливо для правильного і грамотного планування бюджету.