За кордон - лише з дозволами: деякі країни ЄС незабаром запровадять в'їзд українцям лише за електронним дозволом

Важливо знати
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Зараз українцям дозволено виїжджати до будь-якої країни ЄС без обмежень. Але з  2024 року  ЄС запровадить електронні дозволи для безвізових країн, а це означатиме, що правила перетину кордону значно ускладняться.

Навіть коли європейська система інформації та авторизації мандрівників ETIAS запровадиться, громадяни безвізових країн не зобов'язані будуть отримувати дозвіл на в'їзд протягом перехідного періоду.Скільки часу діятиме дозвіл, причини його запровадження і чому відкладалося ухвалення електронної візи, розповідає dw.com .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Дозвіл на в'їзд почнуть просити щонайменше 30 європейських держав, однак навіть наявність ETIAS не даватиме гарантій на в’їзд. Щоб подати заявку потрібно буде заплатити 7 євро, діятиме він три роки і отримати дозвіл потрібно не пізніше 96 годин до перетину кордону з ЄС.

ETIAS має пришвидшити процес перетину кордону. Перевірка безпеки проводитиметься до прибуття мандрівника на пункт перетину кордону, тоді пасажири будуть заздалегідь знати, чи мають вони право на в'їзд до країн ЄС. Це скоротить кількість відмов на кордоні та прискорить процедуру прикордонного контролю.

За кордон - лише з дозволами: країни ЄС, які запровадять в'їзд українцям лише за електронним дозволом - фото №1

У листопаді 2016 року Єврокомісія запропонувала створити систему ETIAS для посилення контролю безпеки осіб, які здійснюють безвізові поїздки в ЄС. Це автоматизована IT-система, яка створена, щоб виявляти ризики і порушення міграційних законів. Вона полегшує перетин кордонів переважній більшості мандрівників.

ETIAS розробляється в тісній взаємодії з системою в'їзду і виїзду EES. Ця система, дасть змогу автоматизувати прикордонний контроль і полегшити перебування на пунктах перетину кордону. Вона прискорить проходження черг завдяки електронним перевіркам і підвищить рівень безпеки. Вкрай важливо, щоб ці системи взаємодіяли між собою.

Перегляд строків введення EES в експлуатацію пов'язаний з затримкою в розробці системи на центральному рівні з боку підрядника та затримки в підготовці обладнання для EES у пунктах перетину кордону у країнах ЄС. Новий графік введення EES буде представлений на затвердження Ради ЄС з юстиції та внутрішніх справ у жовтні 2023 року.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Було б добре, якби ми перетинали кордон лише задля відпочинку . Адже світ такий великий і побачити у ньому хочеться якнайбільше, а якщо така система спростить перетин кордону то це тільки заощадить мандрівникам час.