Який час вважається правильним для України - літній чи зимовий? Думка науковця

Важливо знати
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

У ніч проти 29 жовтня в Україні відбудеться традиційне переведення годинника на так званий “зимовий час”. Як ми вже розповідали, о 4 год ранку  стрілку годинника потрібно буде перевести на одну годину назад (тобто після цього буде лише 3 год ночі). Однак, чи дійсно варто Україні переходити на зимовий час? Відповідь на це питання мають науковці, які готові обґрунтувати свою позицію реальними фактами.

Своїми роздумами з цього приводу з “Українським радіо” днями поділився старший науковий співробітник Астрономічної обсерваторії Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, кандидат фізико-математичних наук Анатолій Казанцев. І, на його думку, Україні краще було б залишатися на літньому часі - як економічно, так і географічно та біологічно.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Переведення стрілок заради економії? Економічно вигідний лише літній час!

На планеті Земля наразі існує близько двох сотень держав. Близько третини з них ніколи не переходила на літній час, ще третина “підключалася” до літнього часу і більше не грається зі стрілками годинника. А от Європа та деякі інші держави двічі на рік змінюють плин часу, переводячи стрілки годинника, то вперед, то назад, говорить науковець. І такий підхід він вважає абсолютно недоцільним.

Перехід започаткований для економії електроенергії. Але цю економію дає тільки літній час. Взимку ця економія майже зникає. Треба залишити один час - і все. Але це має бути літній час, якщо йдеться саме про економію,

- каже Анатолій Казанцев.

Чому саме літній час - найправильніший варіант?

Який час вважається правильним для України - літній чи зимовий? Думка науковця - фото №1

Влітку сонце встає дуже рано, а люди частину світлового дня просто просипають: більшість встає о 7 год ранку, коли сонце вже світить близько двох годин. А от ввечері захід припадає на 20-21 год, а ми лягаємо спати о 22-23 год або ж іще пізніше.

Якби ми встали трохи раніше і на годину раніше лягли б відпочивати, то оту годину не світили б нам ліхтарі. Ця економія впливає на освітлення в офісах та квартирах. На виробництво це жодним чином не впливає,

- зауважує науковий співробітник.

Таким чином людина живе не симетрично стосовно середини світлового дня. Ми встаємо приблизно за 5 годин до середини світлового дня, а лягаємо спати аж через 9 годин після його середини, наголошує Казанцев.

У природи немає циферблатів. Денні істоти встають, коли сонце встає і лягають, коли сідає сонце.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Економіка, географія та біологія “кричать”, що ми маємо зупинитися на літньому часі

Географічно наша країна розташована відразу у трьох часових поясах. Саме через це для нас доцільніше було б використовувати саме літній час, говорить Анатолій Казанцев:

Україна так жила 50 років і ніхто ніякого дискомфорту не відчував. Але тепер Україна буде дивитися, як робитиме Європа: якщо там залишать літній час, тоді і тут залишать літній, якщо переведуть на зимовий, то і Україна перейде на зимовий час. Економічна складова тут зовсім невелика. Переважає політична складова. Лише літній час дає економію і влітку, і взимку.

Переведення годинника двічі на рік - це стрес для організму

Лікарі постійно наголошують, що до переведення годинника потрібно готуватися , аби зменшити стрес, який відчує наш організм. Науковець з цим твердженням повністю погоджується і додає, що наші давні предки жили саме за сонцем, тож літній час об’єктивно є кращим для людини.