День Збройних Сил України: як за 32 роки змінилася українська армія

Важливо знати
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Щорічно, 6 грудня відзначається День Збройних сил України — професійне свято українських захисників. Навіть попри складні нині умови та війну наша армія продовжує зміцнюватися та розширюватися. Про те, як змінилися ЗСУ за 32 роки, читайте далі на HOCHU.ua!

За 32 роки незалежності України Збройні сили зазнали численних змін. 24 серпня вважається не лише днем народження незалежної України, але й початком формування Збройних сил.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

24 серпня 1991 року Верховна Рада України прийняла постанову про військові формування в Україні, якою визначила: підпорядкувати всі військові формування, дислоковані на території України, Верховній Раді України, утворити Міністерство оборони України, а урядові України розпочати створення Збройних сил України. Про це розповідають на порталі vikna.tv.

  • Склад Збройних сил України включає такі види: Сухопутні війська, Повітряні Сили, Військово-Морські Сили.

  • До окремих родів сил Збройних сил України входять — Сили спеціальних операцій, Сили територіальної оборони, Сили логістики, Сили підтримки та Медичні сили.

  • Окремі роди військ включають — Десантно-штурмові війська, Війська зв’язку та кібербезпеки.

  • Спеціальні війська включають — інженерні війська, війська радіаційного, хімічного і бактеріологічного захисту, війська зв’язку та війська радіоелектронної боротьби.

Як змінювалися ЗСУ за останні 32 роки?

День Збройних Сил України: як за 32 роки змінилася українська армія - фото №1

Перший етап (1991-1996 рр.)

11 жовтня 1991 року Верховна Рада України схвалила Концепцію оборони та будівництва Збройних сил України та вирішила створити Раду оборони України. Також були затверджені склад посадових осіб та Положення про Раду оборони України.

Після розпаду СРСР, Україна стала третьою за розміром ядерним державою у світі, але Верховна Рада України обрала принцип без'ядерності та розпочала ядерне роззброєння. 6 грудня того ж року ВРУ прийняла закони "Про оборону України" та "Про Збройні сили України", а також затвердила текст Військової присяги. Впродовж цього періоду було сформовано Військово-морські сили Збройних сил України на базі Чорноморського флоту, Війська повітряної оборони та Війська протиповітряної оборони, а також командування Сухопутних військ України. Створено Генеральний штаб ЗСУ. За цей період чисельність Збройних сил України зросла до 455 тис. військовослужбовців, але на кінець 1995 року була скорочена до 400 тис. осіб.

Другий етап (1997-2000 рр.)

На цьому етапі відбулося проведення першого циклу стратегічного планування оборони України (1997 рік) та святкування першого Дня Військово-Морських Сил України. Також в цей період було впроваджено нову систему військово-адміністративного розподілу території України, скасовано військові округи та утворено оперативні командування.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Третій етап (2001-2005 рр.)

На цьому етапі ЗСУ була надана розвідувальна функція (2001 рік), а також відбувся перехід від чотирьохвидової до тривидової структури, зокрема створено Повітряні Сили. У період третього етапу відбулося суттєве перебудування структури та системи управління Збройними силами, а ще проведено близько 16 тис. організаційних заходів з реструктуризації.

День Збройних Сил України: як за 32 роки змінилася українська армія - фото №2

Четвертий етап (2006-2011 рр.)

На цьому етапі розширилося коло осіб, які мали право вступати на військову службу за контрактом. У 2010 році оголошено про продовження конструктивного партнерства з Організацією Північноатлантичного договору та іншими військово-політичними блоками. Також на цьому етапі відбулося вдосконалення структури та скорочення чисельності ЗСУ з 245 тис. до 192 тис. осіб.

ЗСУ до 2014 року

У 2012 році створено Високомобільні десантні війська, а у 2013 році проведено реформи в структурі Сухопутних військ та Військово-Морських Сил. З початку 2018 року розпочато реформи Збройних сил за стандартами НАТО та перехід на нову систему продовольчого забезпечення.

ЗСУ зараз

У сучасний період українські військові стоять проти однією з найпотужніших армій у світі. Однак наші захисники та захисниці відрізняються високою мотивацією та навичками, тож їх мужності можна тільки позаздрити.

День Збройних Сил України: як за 32 роки змінилася українська армія - фото №3

Світова спільнота спостерігає за нашим спротивом та наполегливою боротьбою. Допомога зброєю, фінансами та гуманітарною підтримкою надходить від різних країн світу. Україна подала заявку на вступ до НАТО, визнавши, що наша армія вже продемонструвала свою гідність для членства в цьому військовому блоці.

На торішній конференції Forbes "Будуємо разом", ексміністр оборони України Олексій Резніков озвучив кількість військових ЗСУ: до ЗСУ були мобілізовані близько 700 000 осіб, прикордонників — до 60 000, нацгвардійців — до 90 000, а членів Національної поліції — до 100 000.

Понад 1 мільйон людей, які служать в умовах сектору безпеки та оборони, формують основу для забезпечення державної безпеки. Серед них є десятки тисяч українок. За словами представників Міністерства оборони України, наразі служать практично 43 тисячі жінок, що на 40% більше, ніж у 2021 році.

Цікаво, що раніше жінки були майже невидимі в армії через ряд стереотипів. Однак кампанія "Невидимий батальйон для жінок" у 2018 році відкрила 63 бойові посади для українок. Нині жінки в армії об'єднуються для розширення своїх можливостей і активно вносять пропозиції щодо умов служби в армії: адвокатують за уніфіковану військову форму і білизну, що є ключовим для комфорту і здоров'я під час виконання бойових завдань, а також вірно захищають наші з вами життя.

День Збройних Сил України: як за 32 роки змінилася українська армія - фото №4
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

А якщо ви хочете подякувати нашим воїнам за їхню службу та привітати з Днем ЗСУ, то не пропустіть красиві картинки та листівки до свята українською. Ці привітання точно підбадьорять наших захисників та захисниць!

Фото: Генштаб ЗСУ