Не Києвом єдиним: які міста у різні роки були столицею України. Повний перелік вас здивує

Важливо знати
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

На фото зображення Києва
Фото: vchaspik

Список міст, які раніше були столицями України

85 років тому, 24 червня 1934 року, столиця Радянської України офіційно переїхала з Харкова до Києва. Але Харків був не першою столицею. Багато людей навіть не підозрюють, що це звання мали кілька відомих міст. Раніше ми розповідали про тризуб України, а зараз поговоримо про міста - столиці, які передували Києву.

Історично - мальовничий Київ був центром України. Важко уявити якесь інше місто столицею нашої держави. Які міста раніше були, навіть недовго, столицями, розповідає vlada.progroshi.news.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Київ

Місто було столицею Київської Русі з 882 по 1240 рік, поки не стало зруйноване монголами. Воно занепадало понад 700 років, але відновило статус столиці вже Української народної республіки. У 1991 році Київ став столицею незалежної України.

Харків

Він був столицею Української Радянської Соціалістичної Республіки з 1919 по 1934 рік. Однак, Харків не був столицею в повному розумінні цього слова. Він був лише центром радянської окупаційної влади на території України.

Львів, Станіслав, Тернопіль

Львів був столицею ЗУКН три тижні. Він був столицею частини України, яка проголосила свою незалежність від Австро-Угорщини у 1918 році. Однак, через польську агресію, уряд ЗУНР був змушений переїхати до Тернополя, а потім до Станіслава (теперішній Івано-Франківськ), куди у січні 1919-го переїхав її уряд.

Ясіня

Село Ясіня було проголошене столицею Гуцульської Республіки у 1918 році. Проте столицею проіснувало село зовсім недовго.

Рівне

Місто було столицею три рази. Перший і другий раз - у 1919 році, коли  уряд був змушений евакуюватися з Києва під тиском Червоної армії та залишався там до 1920 року. Втретє – в 1941 році, при окупації Німеччиною України, яка і створила на її території рейхскомісаріат "Україна". Рівне було проголошено головним містом рейхскомісаріату.

Хуст

У 1939 році була проголошена Карпатська Україна, столицею якої став Хуст, але довго не проіснував.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали про день затвердження Державного прапора України . Що він символізує та цікаві факти про стяг.