В штанах та без хустки жінок з церкви не виганятимуть: ПЦУ розвінчала популярний міф

Важливо знати
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Жінка в церкві, фото
Фото: pmg.ua

Спойлер: і в штанах, і без хустки - до церкви можна!

Вже зовсім скоро віряни понесуть свої щедро наповнені великодні кошики до церкви на освячення. І виникає логічне запитання: а в чому варто йти до храму, щоб звідти не вигнали? Як зазначає сама Церква - важливе не зовнішнє, а внутрішнє. Пояснюємо, як це розуміти - далі у цій статті.

Всі ми добре пам’ятаємо часи, коли жіноцтву згідно з традиціями заборонялося приходити до церкви в брюках та без покритої голови. Та, як нещодавно пояснили в самій Православній церкві України, подібних правил насправді не існує.

Так, для священнослужителів важливим є не те, в якому одязі людина приходить до храму, а головне - з якими бажаннями та духовними потребами.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Звідки взявся цей міф

У Старому Завіті є такі рядки: “На жінці не повинно бути чоловічого одягу, і чоловік не повинен вдягатися в жіноче вбрання, бо мерзенний перед Господом Богом твоїм усякий, що робить це”. Але насправді мова у них йшла не про жіночі штани.

Так, в часи, коли писалися правила Старого Завіту, люди одягалися зовсім не так, як нині. Представники обох статей носили схожий одяг: нижню сорочку, яку підперезували поясом, а зверху - туніку (плащ, накидку).

У Біблійній енциклопедії Брокгауза зазначається: “Жіночий одяг був схожий на чоловічий, але все ж мав деякі відмінності… Одяг жінок був довший і ширший від чоловічого, і, ймовірно, виготовлявся з більш тонких тканин; верхній одяг мав рукави до зап’ясть. Жінки також носили пояси та плащі”. Як бачимо, різниця в одязі не була принциповою, що спрямовує нас до висновку, що в згаданих рядках книги Второзаконня мова йшла про іншу, скоріше, внутрішню відмінність чоловічого/жіночого, і точно не про штани. Йшлося про заборону чоловікові вдавати з себе жінку, а жінці - чоловіка, відкидаючи Богом встановлену природну відмінність двох статей,
- зазначають в ПЦУ.
Жінка в церкві, фото
Фото: radiosvoboda.org 

Підсумовуючи: сучасні жіночі брюки чоловічим вбранням вважати не можна. Але все ж жінкам та чоловікам варто обирати для відвідування храму одяг, який не є “спонуканням до гріховних спокус”.

У розмові з “Телеграфом” Митрополит Переяславський і Вишневський ПЦУ Олександр (Драбинко) також прокоментував церковний дрес-код. За його словами, для відповідної субкультури має бути відповідна форма одягу. Тобто одягатися потрібно так, як заведено в певній громаді або парафії. А ось що точно не вітається з одягу у церкві, так це рвані джинси та футболки, які висять лише на плечах.

На сьогодні брюки не становлять для жінки ніякої проблеми, так само як і непокрита голова. Аби тільки заходили,
- резюмував Митрополит.
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше Митрополит ПЦУ розповів, які популярні товари не можна купувати на Великдень. Обов’язково ознайомтесь з цією важливою інформацією !