В Україні з'явилося нове державне свято, яке припадає на 8 травня: чи буде цей день вихідним?

Важливо знати
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Червоний мак - символ пам’яті про жертви Другої світової війни, фото
Фото: canva, Хочу!

З цим наразі є нюанси

День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років — це державне свято України, яке, починаючи з 2024 року, відзначається щороку 8 травня, передає Вікіпедія. Його було встановлено 29 травня 2023 року ВР України замість Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня, яке випадало в один день з радянським Днем перемоги. Що це означає для українців, чи буде вихідним відтепер 8 травня і чи отримають українці вихідний вже у цьому році, розповідаємо далі!

Друга світова війна стала однією з найкривавіших сторінок в історії людства. Багато боїв велося на території України, через що постраждали й загинули мільйони наших співгромадян (згідно з офіційними даними, йдеться про 8-10 млн осіб). Саме тому на сьогодні важливо пам’ятати, чого нам вартувала перемога над нацизмом.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Встановлення дати як державного свята

У 2023 році президент України Володимир Зеленський підписав Закон про встановлення 8 травня Днем пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939−1945 років — це нове державне свято. І це означає, що ця пам’ятна дата щороку буде вшановуватись в один і той же день та буде офіційним вихідним в Україні.

Чи буде вихідний 8 травня 2024 року?

У зв’язку з тим, що наразі в Україні чинний Закон "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану", на вихідний у 2024 році сподіватися марно — офіційного вихідного українці на державному рівні не отримають, тож 8 травня 2024 року буде звичайним робочим днем. Щоправда, отримати вихідний можуть працівники приватних компаній та організацій, якщо так вирішить керівництво.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, скільки вихідних буде у травні і які державні та професійні свята відзначатимуться в Україні в останній місяць весни. Повний список знайдете у цій статті.