Чому так жарко в Україні та коли спаде ця пекельна спека? Відповідь дала синоптикиня

Важливо знати
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Коли спаде спека в Україні
Спека в Україні. Фото: freepik.com

Виявляється цій аномальній спеці є цілком логічне пояснення

Синоптики лякали нас пекельним літом ще взимку, однак багато хто не вірив. Але маємо те, що маємо — вже другий тиждень на вулиці майже неможливо знаходитись через неймовірну спеку. Чому липень 2024 року видається таким спекотними? Пояснила синоптикиня.

В Україну прийшла надзвичайно висока спека. Температура піднялася до +40-41 градусів, що близько до історичних рекордів температури в країні.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Абсолютний рекорд був зафіксований у 2010 році. Тоді 12 серпня в Луганську було зафіксовано 42 градуси, а найбільша спека була наприкінці липня і на початку серпня. Про це повідомила заступниця начальника відділу метеопрогнозів "Укргідрометцентру" Наталія Голеня в коментарі "РБК-Україна":

Для першої половини липня це досить незвично, оскільки у нас за кліматом найтепліша друга половина липня, а  максимальні температури фіксувалися у першій половині серпня. Якщо ми досягнемо найближчими днями, субота-неділя та понеділок-вівторок, то до цього у нас максимальні значення були в серпні. Тепер ці значення будуть у середині липня. Ось у цьому унікальність.

Чому в липні 2024 року так спекотно?

За словами Голені, причина спеки полягає в надходженні тропічного повітря з півдня. Спочатку воно йшло з південного сходу, а тепер — з південного заходу.

З Африки на Середземне море перекочувало, і до нас буде надходити найближчі три-п'ять діб повітряна маса з півночі Балкан, а на Балкани воно з Африки потрапляє,
— розповіла вона.

Вона зазначила, що в безхмарні денні години відбувається інтенсивне прогрівання. Тому ми маємо найвищі температури, які вже перевищують 30 градусів і можуть досягати 40.

Коли очікувати похолодання?

За прогнозом "Укргідрометцентру", спека трохи спаде наступного тижня. Пониження температури очікується з понеділка, 15 липня, на заході України, а з вівторка — на півночі. Але на півдні та сході спека триватиме до 18-20 липня.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, що раніше ми ділились порадами синоптика, як пережити цю сильну спеку. Прочитайте. Можливо, вони стануть вам в пригоді.