Пекельна спека і катаклізми: кліматологи розповіли, яким буде літо 2024 року

Важливо знати
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Спека в літку 2024 року
freepik.com

Погода влітку 2024 року буде відзначатися не тільки аномальною спекою, а й різкими перепадами температури

Ми вже розповідали про те, якою буде погода весною 2024 року. Тепер з'явився прогноз погоди на літо, який вас точно здивує. 

Минулого літа наша планета пережила найбільш критичну спекотність за всю історію спостережень, що серйозно порушило плани відпочинку для безлічі туристів. Однак у 2024 році ситуація лиш загостриться.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Найближчим часом нашу планету чекають подальші екстремальні явища, з ураганами та різкими змінами температур. Про це виданню Mirror розповів професор кліматичної науки Річард Алла. За його словами, спекотна погода минулого року, ймовірно, повториться і в цьому році, проте потім може настати протилежна ситуація.

Ель-Ніньо вже слабшає, вітрові патерни в Тихому океані слабшають. Схоже, що в цьому році він сильно послабиться і потрапить в свою полярну протилежність — Ла-Нінья. Погода типу Ель-Ніньо в Південній Америці може послабитися, але глобальне тепло продовжиться. Цього року, ймовірно, будуть аналогічні 2023 року температури,
— говорить кліматолог.

Представниця компанії Risk Line, Еева Рюска, також погодилася з тим, що у 2024 році температурні показники будуть вище середнього. За її словами, варто очікувати різноманітних катаклізмів — торнадо, збільшення опадів та урагани.

Ми очікуємо температури вище середнього по всьому світу, з таким же ризиком теплових хвиль і посух, які ми бачили у 2023 році. Протягом наступних кількох місяців ми можемо очікувати опадів вище середнього в Каліфорнії, торнадо з активністю вище звичайного, опадів вище норми в Африці, й те ж саме для частин Південної Америки. Для інших регіонів ми можемо очікувати кількість опадів нижче звичайного, наприклад, в Австралії і на півночі США,
— додала вона.

Для туристів, які погано переносять спеку, вона порадила бути відповідальними при плануванні літніх відпусток і уважно слідкувати за прогнозами погоди наближенням від'їзду. Оскільки точно прогнозувати погоду в таких нестабільних умовах стає все складніше.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

А ось харківський бабак Тимко дав прогноз, згідно з яким весна 2024 року буде цілком звичайною. Більше дізнайтеся в нашому матеріалі .