Знову будуть аномалії? Синоптик розказала, яким буде літо 2024

Важливо знати
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

На фото термометр і сонце
Фото: dostyp.com.ua/

Чи готуватися українцям до страшенної спеки цього літа

Раніше ми розповідали, які прогнози дають метеорологи на 2024 рік. Чи зможуть люди достатньо насолодитися теплом та сонцем, а можливо українці великої спеки не відчують.

Передбачається, що напевно, літо 2024 видасться не дуже спекотним. На планету впливатиме дуже активна сонячна радіація та можна очікувати нейтральної фази між "Ель-Ніньйо" та "Ла-Нінья", розповідає кандидат географічних наук, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Віра Балабух у коментарі для Погода УНІАН.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

На погоду літа 2024 досить сильний вплив матиме активність Сонця та завершення фази "Ель-Ніньйо". Ель-Ніньйо  - природне явище, що спричиняє нагрівання планети, а наслідки відчутні в усьому світі.

І розрахунки, і експертні оцінки говорять про те, що у нас літо може бути спекотним. Але, якщо до цього йшлося про те, що воно може бути найспекотнішим, то зараз більш обережно йдеться про це. Можливо, що це літо і не виявиться найбільш спекотним. Хоча буде досить таки теплим
зазначає метеоролог.

На процеси такого великого масштабу, які впливають на циркуляцію атмосфери протягом тривалого періоду, впливає стан океанів. В екваторіальних широтах Тихого океану у нас спостерігається "Ель-Ніньйо" і "Ла-Нінья" - підвищення або охолодження екваторіальних вод, які суттєво впливають потім на циркуляцію атмосфери.

За словами метеоролога фаза "Ель-Ніньйо" закінчується і дуже стрімко температура океану починає охолоджуватися. Тобто ми поступово переходимо в нейтральну фазу і, можливо, завдяки цьому температура повітря може дещо знизитися.Проте, велику роль відіграють природні чинники, які впливають на температуру повітря, такі як сонячна радіація.

Ви знаєте про ці цикли сонячні? 11-річні. То от зараз у нас спостерігається 25-й цикл сонячної радіації. І відповідно, до жовтня буде відзначатися максимальна активність. І от можливо, що цей чинник також вплине на те, що температура повітря влітку може бути вищою за норму",
дає прогноз Віра Балабух.

Метеоролог прогнозує, що квітень буде досить теплим, а середня температура може бути на 2-4 градуси вище норми або навіть більше. Травень матиме вищі температури, ніж зазвичай, а найбільш аномальна погода, за словами Віри Балабух, очікується впродовж поточного тижня.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали , який прогноз дав українцям бабак Тимко на весну. Ми маємо можливість переконатися у точності його передбачення.