Зимовий час в Україні цьогоріч прийде раз і назавжди: коли будемо переводити годинник востаннє?

Важливо знати
Богдана Карц

Богдана Карц

Головна редакторка

В який день переводити годинник на зимовий час у 2024 році - точний час та дата
Коли перевлодити годинник восени 2024-го? Фото: slovoidilo.ua

Названа точна дата у жовтні та час

Традиційно Україна двічі на рік переводить годинники. У народі це називають переходом на “літній час” (навесні) та “зимовий час” (восени). Щороку дата переведення годинників змінюється, адже йдеться у першому випадку про останню неділю березня, а в другому — останню неділю жовтня і календарно це щоразу інші числа місяця.

Однак цьогоріч традиційне переведення годинників дуже особливе: раніше ВР прийняла рішення, що в жовтні 2024-го українці перейдуть на сезонний час востаннє, бо з 2025 року “гратися” зі стрілками вже ніхто не буде — Україна залишиться назавжди саме на зимовому часі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

✅ Коли буде переведення годинника на зимовий час у 2024 році: точна дата та час

Постанова Кабміну №509 від 13 травня 1996 року "Про порядок обчислення часу на території України", яка і регулює питання щодо переведення годинників в Україні, передбачає наступне:

Запровадити на території України такий порядок обчислення часу: час другого часового поясу (київський час) з переведенням щорічно годинникової стрілки в останню неділю березня о 3 годині на 1 годину вперед і в останню неділю жовтня о 4 годині на 1 годину назад.

Це значить, що у 2024 році стрілку годинника треба буде підкрутити на 1 годину назад у неділю, 27 жовтня. Робити це потрібно о 4-ій годині ночі — і таким чином після переведення в Україні буде лише 3 год ночі.

❌ Переводити годинник точно більше не треба буде?

У липні цього року нардепи схвалили законопроєкт №4201 від 09.10.2020 року “Про обчислення часу в Україні”, який передбачає скасування переведення годинників після переходу України на зимовий час 27 жовтня 2024 року. Тобто на літній час 30 березня 2025 року українці вже не переходитимуть.

❗️Але є одне важливе але: аби цей документ набрав чинності, його ще має підписати президент України Володимир Зеленський (який, зауважимо, має право накладати вето на рішення парламенту). Тож, чи підпише він цей закон — питання поки що відкрите.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

А ось тут ми ділилися корисними сайтами, які після переведення годинника допоможуть вам дізнатися точний час, аби нікуди не спізнитися. А як переведення стрілок впливає на наш організм і чому багато лікарів виступають проти таких “ігор з часом”, дізнавайтеся тут.