Пора! Як зрозуміти, що настав час міняти шини в авто і на що звертати увагу?

Гаджети та авто
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

З пройденою певною кількістю кілометрів на вашій машині , з часом, постає питання про заміну автомобільних шин. Зараз, на ринку є значний вибір, проте деякі автомобілісти надають перевагу вживаним шинам.

Як не помилитись, вибираючи шини, не витратити гроші даремно та правильно визначити ознаки зносу? Щоб позбавити себе багатьох незручностей у майбутньому, santeplusmag рекомендує звернути увагу на важливі деталі при виборі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

 Вживані шини: деталі, на які варто звернути увагу при купівлі

Пора! як зрозуміти,що настав час міняти шини в авто і на що звертати увагу? - фото №1

Іноді, бажання заощадити кошти може  піти не на користь. Користуючись вашою необізнаністю продавці можуть продати вам значно зношені або неякісні речі, які дуже швидко потребуватимуть заміни. Тому ви будете змушені витрачатися ще раз.

При купівлі зверніть увагу на вік шин, адже це основний параметр. Після 6 років використання автомобільна гума починає руйнуватися і розкладатися, особливо, якщо ви багато часу проводите за кермом. А якщо гумі понад 6 років - водити стає надто ризиковано.

Перевірити вік шин можна за чотирма вибитими збоку цифрами з роком виробництва. Це запровадили у 2000 році. Наприклад, номер 2816 означає, що вони випущені на 28 тижні 2016 року. Також зверніть увагу на відсутність латок і бульок повітря на швах.

На перший погляд, гума може здаватися ідеальною, проте деякі дефекти не видно неозброєним оком. Можливо, у минулому, вживані шини приховують багато таємниць. Щоб уникнути сюрпризів варто купувати вживані шини у перевірених продавців, або у людини, якій ви довіряєте.

Не купуйте вживані шини, які не відповідають юридичним стандартам. Згідно зі статтею 2.1 указу, яка стосується шин, протектор повинен містити певну кількість істотної інформації, зокрема дату виробництва, марку виробника, вантажопідйомність, розмір та інші корисні написи.

Пора! як зрозуміти,що настав час міняти шини в авто і на що звертати увагу? - фото №2
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як зрозуміти, що пора міняти шини?

Нова шина має глибину протектора до 8-10 мм. Рекомендована глибина для зимових шин - мінімум 4 мм і 3 мм - для літніх. Виміряти протектор на правильну глибину можна за допомогою монети з номіналом 2 євро, яку потрібно вставити в канавку шини. Якщо сріблястий зовнішній край  чітко помітний на поверхні - пора міняти. Робити цей трюк з монетою, можна у різних місцях по колу. Також, можна використати спеціальний вимірювач глибини протектора шини.

Необхідно змінювати шини при таких ознаках зносу або пошкодження:

  1. Прокол або серйозне пошкодження.

  2. Ненормальний знос протектора. Це може бути викликане механічною проблемою або результатом недостатнього тиску.

  3. Вібрації у кермі. Це стрес і небезпека для водія.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Якщо ви досвідчений водій і любите свою машину, то турбуйтеся завчасно про заміну шин і їх належний стан. Пам'ятайте, що це насамперед ваша безпека і безпека ваших можливих пасажирів.