Не поспішаєте "перевзувати" авто? За літню гуму в зимовий період можна буде напоротись на штраф

Гаджети та авто
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

До початку зимового сезону більшість автомобілістів турбуються про те, щоб перевзути свій транспортний засіб поки відсутні черги на шиномонтажі. Проте не всі водії переймаються щодо важливості цього питання.

В Україні внесли пропозицію перевзувати всі авто в зимову гуму з листопада по березень. Якщо водії не перевзують машини у цей період  - їм загрожуватиме штраф за керування автівками без зимових шин, розповідає юрист Віктор Мазур у своєму Instagram.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Верховна Рада зареєструвала законопроєкт номер 8369 (Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпечності транспортних засобів) згідно з яким українським водіям загрожуватимуть штрафи за літню гуму. Цей проєкт запроваджує обов'язкову сезонну зміну шин в Україні.

Цей документ пропонує заборону  експлуатації машин з масою до 3,5 т, які не оснащені з зимовими або всесезонними шинами з 1 листопада по 31 березня. Щодо транспорту вагою понад 3,5 т — обов’язковими будуть тільки зимові шини.

Сума штрафу за їзду на літній гумі взимку

Юрист наголошує, про внесення змін до частини першої статті 121 Кодексу України Про адміністративні правопорушення. А саме — запровадження штрафу за їзду на літній гумі взимку.

Сума штрафу становитиме 340 грн. Автори законопроєкту зазначили в пояснювальній записці, що в правилах дорожнього руху України зараз ніяк не врегульована сезонна зміна гуми. Поки що це віддано на розсуд самих водіїв.

Автори пояснюють це нововведення тим, що більшість аварійних ситуацій виникає саме взимку. Також вони посилаються на правила, низки країн ЄС, де відсутність зимових шин на колесах авто зимою це грубе порушення правил дорожнього руху і призводить до штрафу.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Отже, потурбуйтеся про зміну гуми заздалегідь, щоб убезпечити себе і пішоходів на дорогах. А про те, на що звертати увагу при заміні автомобільної гуми ми розповідали раніше