Вибір павербанка: як швидко розібратися у роз'ємах і взяти потрібний

Гаджети та авто
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Через можливість масових відключень електроенергії в Україні виникає актуальне питання зарядки гаджетів у критичних ситуаціях. Одним із розв'язань цієї проблеми є придбання зовнішнього акумулятора. Однак потрібно добре розібратися у типах роз'ємів для зарядки, які підтримуються павербанками, щоб обрати вдалий варіант.

На порталі Hotline.ua розповіли, як підібрати собі павербанк та швидко розібратися в роз'ємах для зарядки. Більшість павербанків оснащені одним або двома вихідними USB-роз'ємами для підключення різних пристроїв. Також існують моделі акумуляторів з трьома або більше роз'ємами, а також з підтримкою USB Type-C (який стане стандартом в Європі з 2024 року), Apple Lightning (сумісний з iPhone) та можливістю зарядження через звичайну електричну розетку.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Якщо павербанк має два виходи, то зазвичай один з них має менший струм заряджання, наприклад, менший — 1 ампер, а інший, більший — 2 ампери. Це робить їх універсальними для заряджання різних пристроїв, оскільки мобільні телефони зазвичай потребують менше струму (близько 1 А), тоді як планшети можуть вимагати більше (приблизно 1,5 А).

Важливо зауважити, що більшість зовнішніх акумуляторів надає максимальний струм заряджання лише в тому випадку, якщо підключений лише один пристрій. Якщо використовуються обидва виходи одночасно (зі струмами 1 та 2 А), то вони надаватимуть лише по 1 амперу струму.

З усім тим, існують павербанки, які здатні одночасно заряджати до 10 пристроїв. Вони є значно більшими та важчими, місткістю у сотні або навіть тисячі ват-годин, можуть підзаряджатися від електромережі або сонячної панелі, та мають розміри як тостер чи мікрохвильовка. Однак їх вартість значно вища в порівнянні зі звичайними павербанками.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Усього ці фактори варто враховувати при виборі павербанка, залежно від ваших потреб та обставин, а також бюджету, який ви готові виділити на цей пристрій. Також дізнайтеся, чи потрібно насправді клеїти захисну плівку на екран телефону.