Сергій Жадан: досьє на хлопця зі Старобільську, який став живим класиком української літератури

Досьє
1 220
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

Сергій Жадан — український поет, письменник, лідер гурту "Жадан та Собаки", який після скандального кліпу з Христиною  Соловій анонсував наступний спільний реліз . У досьє Хочу — біографія Сергія Жадана, особисте життя та цікаві факти про нього.

Професія:  письменник, поет, перекладач, музикант
Дата народження:  23 серпня 1974 року
Місце народження:  Старобільськ, Україна
Найкращі роботи:  романи "Ворошиловград", "Депеш Мод", "Інтернат"
Нагороди:  " Золоті письменники України ", медаль "За сприяння Збройним Силам України"
Соц мережі:   InstagramFacebook

Сергій Жадан: біографія

Сергій Жадан: досьє на хлопця зі Старобільську, який став живим класиком української літератури - фото №1

Сергій Вікторович Жадан народився у Старобільську, Луганській області (тоді вона мала назву Ворошиловградська). Там майбутній український поет та письменник провів дитинство та закінчив школу.

Сергій Жадан змалку мріяв стати письменником. На такий вибір вплинула тітка Жадана – Олександра Ковальова, українська поетеса та перекладачка. Вона не лише стала прикладом для юного Сергія, а й ділилася книгами.

В 11 класі Сергій Жадан став учасником Всеукраїнської олімпіади з української мови та літератури у Рівному. Там на творчій зустрічі із місцевим поетом він зачитав свої вірші, їх почув редактор дитячого журналу Микола Пшеничний та запропонував надрукувати.

Сергій Жадан: досьє на хлопця зі Старобільську, який став живим класиком української літератури - фото №2

А у 1990-1991 роках Сергій Жадан поширював у Старобільську газети Народного Руху України та національну символіку.

Після школи Сергій Жадан переїхав до Харкова, де закінчив ХНПУ ім. Сковороди. Навчався майбутній письменник на факультеті українсько-німецької філології. У цьому ж вузі Жадан закінчив аспірантуру та захистив дисертацію, присвячену філософсько-етичним поглядам Михайля Семенка. А 2000 року почав працювати викладачем на кафедрі української та світової літератури.

Поетичні збірки Жадана публікуються з 1995 року, а 2003 року вийшла збірка оповідань "Біг Мак". Першим романом письменника став твір Депеш Мод. Роман був опублікований у 2004 році. Пізніше вийшли романи Anarchy in the UKR, "Ворошиловград", "Месопотамія" та "Інтернат".

Сергій Жадан: досьє на хлопця зі Старобільську, який став живим класиком української літератури - фото №3

Сергій Жадан не лише поет та письменник, а й перекладач. Він перекладав українською мовою книги, написані німецькою, англійською, білоруською та російською мовами. А роботи самого Жадана були перекладені німецькою, англійською, польською, сербською, хорватською, литовською, білоруською, російською та вірменською мовами.

Сергій Жадан також будує музичну кар'єру. Все почалося 2007 року, коли українські виконавці в рамках проєкту "Хор монгольських міліціонерів" записали альбом із піснями на вірші поета. Серед музикантів був гурт "Собаки в космосі".

Сергій Жадан: досьє на хлопця зі Старобільську, який став живим класиком української літератури - фото №4

Вже у 2008 році "Собаки" записали спільний альбом із Жаданом "Спортивний клуб армії". Потім були спільні виступи, а у 2012 році гурт та поет презентували другий спільний альбом. У 2014 році співпраця стала настільки тісною, що група стала називатися "Жадан та Собаки".

2016 року Сергій Жадан отримав державну премію "Українська книга року". Фінансову винагороду за нагороду письменник направив на допомогу дитячим закладам Луганської області.

Сергій Жадан: досьє на хлопця зі Старобільську, який став живим класиком української літератури - фото №5

Наступного, 2017 року, за особливий внесок в українську культуру та громадянську позицію Сергій Жадан отримав премію Василя Стуса.

У березні 2022 року Комітет літературознавчих наук Польської академії наук висунув Сергія Жадана на Нобелівську премію з літератури.

Сергій Жадан: особисте життя

Сергій Жадан: досьє на хлопця зі Старобільську, який став живим класиком української літератури - фото №6

Сергій Жадан двічі був одружений. Його першою дружиною була режисерка Світлана Олешко. У цьому союзі письменник народився син Іван .

Сергій Жадан: досьє на хлопця зі Старобільську, який став живим класиком української літератури - фото №7

2008 року поет познайомився з Іриною Куциною, яка працювала у видавництві. Пізніше пара зіграла весілля, у шлюбі народилася дочка Марія . Але навесні 2023 року пара розпочала шлюборозлучний процес. Жадан зізнавався, що причиною розлучення була не лише відстань, а й інші чинники.

Сергій Жадан: досьє на хлопця зі Старобільську, який став живим класиком української літератури - фото №8

Тоді ж і з'явилися чутки про роман Сергія Жадана зі співачкою Христиною Соловій . Сам Жадан на запитання про роман відповідає дуже ухильно .

Сергій Жадан: цікаві факти

Сергій Жадан: досьє на хлопця зі Старобільську, який став живим класиком української літератури - фото №9
  • У 2019 році Сергій Жадан отримав нагороду Вільгельма Телля за вагомий внесок у розвиток України та зміцнення відносин зі Швейцарією.

  • Сергія Жадана можна побачити в українських фільмах. Він зіграв Михайла Семенка у "Поводирі", фермера у "Дикому полі", екранізації роману "Ворошиловград", а також майора міліції у проєкті "Любові вистачить на всіх".

  • Два романи письменника, "Депеш Мод" та "Ворошиловград", а також оповідання з "Меспоптамії" екранізовані. Сергій Жадан також анонсував екранізацію "Інтернату".