Олена Тополя: досьє на співачку Alyosha та одну з найкращих зіркових мам

Досьє
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

Alyosha (Альоша) — співачка, представниця України на Євробаченні 2010, композиторка та авторка пісень, яка нещодавно змінила псевдонім і тепер виступатиме під ім'ям Олена Тополя . У досьє редакції Хочу - біографія Alyosha, цікаві факти про неї та подробиці особистого життя.

Професія:  
Дата народження:  14 травня 1986 года
Місце народження:  Запорожье, Украина
Найкращі роботи:  Sweet People
Нагороди:  " Золотое сердце "
Соц мережі:   InstagramFacebook

Біографія Альоші

Елена Тополя: досье на певицу Alyosha и одну из лучших звездных мам - фото №1

Alyosha (справжнє ім'я - Олена Кучер) народилася у Запоріжжі, у сім'ї працівника ДАІ Олександра та робітниці авіазаводу Людмили. Росла разом із двома братами, які часто називали її "Льошка" і саме тому обрала собі такий "чоловічий" псевдонім. Також разом із братами Олена Тополя займалася кунг-фу та карате. Тато Альоші захоплювався рибалкою і дівчинка допомагала йому продавати улов.

З дитинства майбутня представниця України на Євробаченні любила музику — співала у шкільному хорі, займалася у вокальній студії "Юність", а потім вступила до КНУКіМ на факультет естрадного вокалу.

Елена Тополя: досье на певицу Alyosha и одну из лучших звездных мам - фото №2

Під час навчання у виші Олена Тополя разом із продюсером Вадимом Лисицею відкрила студію звукозапису. Однією з перших виконавиць, які записувалися на студії, стала Настя Каменських . Alyosha написала для неї п'ять пісень, які мали увійти в альбом, але через створення дуету Потапа та Насті ідея сольника довго залишалася просто проєктом.

Елена Тополя: досье на певицу Alyosha и одну из лучших звездных мам - фото №3

При цьому Олена Кучер продовжує розвиватись як співачка. У 2006 році бере участь та перемагає на міжнародному конкурсі "Ялта-2006". 2008 — отримує першу премію міжнародного фестивалю "Пісні моря" у Севастополі. А 2009 року — підписує договір із продюсерським центром Catapult music. Тоді ж Олена Кучер бере псевдонім Alyosha.

Елена Тополя: досье на певицу Alyosha и одну из лучших звездных мам - фото №4

Пізніше Alyosha зі своєю піснею To Be Free пройшла національний відбір на Євробачення-2010. Але згодом через невідповідність To Be Free правилам Європейської мовної спілки, пісню зняли з конкурсу. На самому Євробаченні 2010 року Альоша виконала композицію Sweet People. У фіналі конкурсу Альоша набрала 108 балів та посіла 10 місце.

Елена Тополя: досье на певицу Alyosha и одну из лучших звездных мам - фото №5

Після повернення з конкурсу Alyosha почала записувати англомовний альбом. Він отримав схвалення музичних критиків не лише з України, а й із США та Європи.

2011 року Альоша записала першу дуетну пісню з Владом Дарвіном . У 2013 році Олена Тополя та Влад Дарвін стали переможцями премії Yuna у номінації "Дует року". З Владом Олена Тополя співпрацює досі — нещодавно дует випустив кліп на пісню "Причастя", композицію в мережі назвали богохульною .

Особисте життя Олени Тополі

Елена Тополя: досье на певицу Alyosha и одну из лучших звездных мам - фото №6

У студії "Юність", де Олена Кучер займалася вокалом, вона познайомилася із продюсером Вадимом Лисицею. Пізніше саме з ним Альоша наважиться на переїзд до Києва та відкриття студії. Але Альоша та Вадим Лисиця були пов'язані не лише роботою. Вони також будували стосунки один з одним та кілька років жили разом. Але у 2011 році пара розлучилася.

Елена Тополя: досье на певицу Alyosha и одну из лучших звездных мам - фото №7

Пізніше Альоша розпочала стосунки із солістом гурту " Антитіла " Тарасом Тополею . Навесні 2013 року у пари народився первісток — син роман, а влітку цього ж року Альоша та Тарас Тополя одружилися.

Елена Тополя: досье на певицу Alyosha и одну из лучших звездных мам - фото №8

2015 року в сім'ї артистів знову відбулося поповнення — народився син Марк. А влітку 2020 у пари народилася донька Марія. Альоша приділяє велику увагу вихованню дітей і по праву може вважатися однією з найкращих мам України .

Цікаві факти про Олену Тополю

Елена Тополя: досье на певицу Alyosha и одну из лучших звездных мам - фото №9
  • Олена Тополя сама пише слова та музику до своїх пісень.

  • Пісні авторства Альоші співають NK, Наталія Могилевська, дует "Потап та Настя".

  • Олена Тополя не лише співає — вона також пише картини та захоплюється фотографією.

  • Пісні Альоші стали саундтреками до фільмів та серіалів. Їх можна почути у комедії "Жінки на стежці війни", серіалах "Райське місце та "Сага".

  • 2022 року Олена Тополя отримала нагороду Президента України "Золоте серце" за свою волонтерську діяльність.