Шеннен Догерті: досьє на акторку, героїні якої стали role model для багатьох жінок

Досьє
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Догерті Шеннен
Фото: https://www.instagram.com/theshando

Багато хто з нас хотів би бути, як Прю і захищати світ

Шеннен Догерті — американська акторка, на серіалах з якою зростало не одне покоління дівчат. Її героїні Бренда Уолш  з "Беверлі Гіллз 90210" та Прю Галлівел з "Всі жінки — відьми" стали справжніми role model для дітей 90-х та нульових. Довгий час акторка боролася з онкологією і, на жаль, 13 липня 2024 року хвороба перемогла. Редакція Хочу! публікує досьє Шеннен Догерті — в ньому біографія, особисте життя та цікаві факти про акторку.

Професія:  акторка
Дата народження:  12 квітня 1975 року
Місце народження:  Мемфіс, США
Найкращі роботи:  "Беверлі Гіллз: 90210", "Всі жінки — відьми"
Соц мережі:   Instagram

Біографія Шеннен Догерті

Related video
Шеннен Догерті причина смерті
Фото: https://www.instagram.com/theshando

Шеннен Догерті народилася в Мемфісі, штат Теннессі, США, 12 квітня 1971 року у родині Рози Догерті (Райт) і Тома Догерті. Її батько працював у банку, а мати володіла салоном краси. У акторки також є старший брат, Шон Б. Догерті. 

маленька Шеннен Догерті
Фото: https://www.instagram.com/theshando

У 1978 році Шеннен з родиною переїхала до Лос-Анджелеса, де її батько відкрив філію сімейного транспортного бізнесу на західному узбережжі. Вже тоді Догерті знала, що хоче займатися акторською кар'єрою, а у віці десяти років дебютувала в кіно, зігравши роль у серіалі "Отець Мерфі".

Шеннен Догерті в дитинстві
Фото: https://www.instagram.com/theshando

В школі Шеннен була старанною ученицею та брала участь у шкільних виставах. Але з дітьми була трошки відстороненою — віддавала перевагу нечисленним близьким друзям. 

Бренда Уолш і Ділан Маккей
Фото: https://www.instagram.com/theshando

В 11 років Шеннен Догерті зіграла роль Дженні Вайлдер у фільмі "Маленький будиночок у преріях". Режисер Майкл Лендон помітив її гру в епізоді "Отця Мерфі" і вирішив взяти її на роль. Потім вона знялася у фільмі "Наш дім" з Дейдре Голл та Вілфордом Брімлі. У 1985 та 1988 знялася разом із Сарою Джесікою Паркер і Гелен Хант у "Дівчатка хочуть повеселитися" та у підлітковій комедії "Смертельний потяг".

Шеннен Догерті та Люк Перрі
Фото: https://www.instagram.com/theshando

Справжній успіх прийшов до Шеннен Догерті у 1990 році, у віці 19 років, коли вона отримала роль Бренди Волш, сестри-близнючки Брендона Волша, яку грав Джейсон Прістлі, у довготривалому серіалі Аарона Спеллінга "Беверлі-Гіллз 90210" (1990). Але у 1994 році вона покинула шоу. 

Після цього вона знялася в декількох фільмах — трилері "Майже труп" (1994) і комедії "Тусовщики з супермаркету" (1995).

Шеннен Догерті та Аліса Мілано
Фото: https://www.instagram.com/theshando

Але восени 1998 року повернулася до зйомок в серіалах. Продюсер "Беверлі Гіллз"  Аарон Спеллінг запропонував їй роль Прю Геллівелл серіалі "Всі жінки — відьми". Партнерками Шеннен по проєкту стали Аліса Мілано та Голлі Марі Комбс. Через три роки вона покинула шоу, щоб працювати у повному метрі. Акторку можна побачити у фільмах "Інший день" (2001), "Надання" (2002), "Пекло на підборах: Битва за Мері Кей (2002) і "Нічне світло" (2003). Також стала ведучою двох перших сезонів реаліті-шоу "Жорстокі ігри" (2003).

Шеннен Догерті Беверлі Гіллз
Фото: https://www.instagram.com/theshando

Восени 2004 року Шеннен повернулася на телебачення в драматичному серіалі "Північний берег" (2004) на каналі Fox, де зіграла Александру Хадсон, давно втрачену сестру Ніколь Бут, яку грала Брук Бернс. Серіал закрили після одного сезону. Потім у 2005 році вона отримала роль Деніз Джонсон у серіалі Love, Inc. на каналі UPN (2005), однак після пілотного епізоду її вигнали з ситкому. Відтоді вона взялася за нові проекти, а в 2006 році знялася у власному реаліті "Розставання з Шеннен Догерті" (2006).

Особисте життя Шеннен Догерті

Шеннен Догерті та Сара Мішель Геллар
Фото: https://www.instagram.com/theshando

На початку 1993 року Догерті недовго була заручена зі спадкоємцем Макса Фактора Діном Джеєм Фактором. Але 25 травня 1993 року наречений подав позов, в якому стверджував, що Шеннен зловживала фізичною силою у стосунках. Батько акторки, своєю чергою, стверджував, що фізичне насильство чинив саме Фактор.

Бренда Волш Шеннен Догерті
Фото: https://www.instagram.com/theshando

А вже 11 жовтня 1993 року Догерті вийшла заміж за Ешлі Гамільтона, сина акторів Джорджа Гамільтона та Алани Коллінз. У квітні 1994 року пара розлучилася.

У 2002 році Догерті вийшла заміж за Ріка Саломона, але шлюб був анульований через дев'ять місяців.

15 жовтня 2011 року Догерті вийшла заміж за фотографа Курта Ісварієнка. У квітні 2023 року акторка оголосила, що подала заяву на розірвання шлюбу. Тяжба затягнулася до 2024 року.

Причина смерті Шеннен Догерті

Шеннен Догерті рак
Фото: https://www.instagram.com/theshando

У лютому 2015 року Догерті діагностували рак молочної залози, а в 2017 році вона заявила, що перебуває в ремісії. Але 2019 року хвороба повернулася. Попри це акторка продовжила працювати, зігравши ролі в телевізійних фільмах "Вмирати, щоб належати" та "Список усього життя". Догерті також вела популярний подкаст "Let's Be Clear With Shannen Doherty", в якому вона обговорювала свою кар'єру і відверто розповідала про те, як рак грудей вплинув на її життя.

У червні 2023 року вона повідомила, що проходила курс опромінення від раку, який поширився на мозок.

13 липня 2024 року Шеннен Догерті померла.