Наомі Кемпбелл: досьє на британську супермодель та легенду 90-х

Досьє
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

модель Наомі Кемпбелл
Фото: https://www.instagram.com/naomi/

Хто така Наомі Кемпбелл? Редакція Хочу! знає відповідь

Наомі Кемпбелл - британська модель та актриса, найбільш відома як одна з "супермоделей" 90-х. Вона стала першою чорношкірою моделлю, що з'явилася на обкладинках багатьох модних елітних журналів. Супермодель "чорна пантера" також відома своїми гучними судовими справами та благодійністю.

Професія супермодель, актриса
Дата народження: 20 травня 1970 року
Місце народження: Лондон, Англія
Найкращі роботи: The Face"
Соціальна мережа: Instagram

Біографія Наомі Кемпбелл

Related video
Наомі Кемпбелл
Фото: https://www.instagram.com/naomi/

Хто така Наомі Кемпбелл? Щоб відповісти на це питання, потрібно почати здалеку. А точніше — перенестись у травень 1970 року, до Лондона. Це, до речі, відповідь на ще одне популярне запитання шанувальників – де народилася топ-модель Наомі Кемпбелл.

Мати Наомі Кемпбелл, Валері Морріс-Кемпбелл, була танцівницею ямайського походження. Тому не дивно, що Наомі Кемпбелл у дитинстві вивчала танці та театр.

Мама супермоделі більшу частину її дитинства провела в гастролях Європою як професійна танцівниця. Батько залишив сім'ю ще до її народження. А пізніше за свої інтерв'ю Валері Морріс зізнавалася, що відчувала, що кинула доньку у спробі забезпечити їй безбідне життя.

Дитинство та юність Наомі Кемпбелл

Наомі Кемпбелл у дитинстві
Фото: https://www.instagram.com/naomi/

Маленька Наомі вже у три роки відвідувала сценічну школу Барбари Спік. У сім років вона знялася у кліпі на пісню Боба Марлі "Is This Love", а в 10 була прийнята до Академії театрального мистецтва Italia Conti для вивчення балету. У 1983 році вона станцювала у кліпі Culture Club на пісню "I'll Tumble 4 Ya".

Здавалося, Наомі піде стопами матері, але мрії змінилися після випадкової зустрічі з Бет Болдт, головою модельної агенції Synchro. 15-річна Кемпбелл підписала модельний контракт та витягла свій щасливий квиток. Вже за кілька місяців вона з'явилася на обкладинці британського Elle, а 1986 року провела свій перший подіумний показ. Незабаром нею зацікавилися Карл Лагерфельд, Аззедін Алайя, Ісаак Мізрахі, Ів Сен-Лоран та Джанні Версаче.

Протягом наступних кількох років вона стала першою чорношкірою моделлю, що потрапила на обкладинку багатьох відомих західних журналів, включаючи британські та французькі видання Vogue та Time.

Модельна кар'єра Наомі Кемпбелл

Супермодель Наомі Кемпбелл
Фото: https://www.instagram.com/naomi/

До кінця 1980-х років Кемпбелл стала відома як одна із супермоделей, які отримували багатомільйонні доходи та були відомі за межами світу моди. Вона з'являлася на обкладинках понад 500 журналів, знімалася на подіумі та в рекламних кампаніях для багатьох провідних світових модельєрів та брендів, включаючи Versace, Ralph Lauren, Vivienne Westwood, Chanel та Yves Saint Laurent.

Фільми, телебачення, музика

Чорна пантера Наомі Кемпбелл
Фото: https://www.instagram.com/naomi/

Чорна пантера Наомі Кемпбелл будувала не лише модельну кар'єру. Так, у 1990 році вона з'явилася у кліпі британського співака Джорджа Майкла "Freedom! '90" разом із супермоделями Сінді Кроуфорд, Ліндою Євангелістою, Тетяною Патіц та Крісті Терлінгтон. Кемпбелл також позувала для скандальної книги Мадонни "Секс" та знялася у її кліпі "Еротика".

З кінця 80-х модель стала отримувати пропозиції знятись у телешоу та фільмах. Серед них "Шоу Косбі", "Рапсодія Майамі", "Дівчина 6" та інші.

Кемпбелл продовжувала зніматися протягом усієї своєї кар'єри, граючи епізодичні ролі в серіалах "Американська історія жахів" (2015), "Імперія" (2015-2016) та "Зірка" (2017-2018).

Наомі Кемпбелл у молодості
Фото: https://www.instagram.com/naomi/

У 2013 році вона створила реаліті-шоу The Face, присвячене конкурсу моделей. Крім того, 2017 року вона стала редактором британського видання Vogue. 2018 року вона отримала премію "Ікона моди" від Ради модельєрів Америки, а 2019 року — від Британської ради моди. Серед інших її помітних проектів - альбом поп- та ритм-енд-блюзових пісень під назвою Babywoman (1994) та роман Swan (1994). 1999 року вона також випустила лінію жіночих духів.

Кемпбелл була близька з колишнім президентом ПАР Нельсоном Манделою та активно виступає за благополуччя дітей в Африці. Через свою благодійну організацію Fashion for Relief вона зібрала мільйони доларів для жертв урагану Катріна у 2005 році, терористичних атак у Мумбаї у 2008 році та землетрусу та цунамі в Японії у 2011 році.

Особисте життя Наомі Кемпбелл

Наомі Кемпбелл
Фото: https://www.instagram.com/naomi/

У списку колишніх Наомі Кемпбелл такі всесвітньо відомі чоловіки як Майк Тайсон, Роберт Де Ніро, Ашер, Флавіо Бріаторе та бас-гітарист U2 Адам Клейтон. Були й помилки, наприклад, російський бойфренд Наомі Кемпбелл олігарх Владислав Доронін.

Також супермодель виховує двох дітей. Дочка Наомі Кемпбелл народилася 2021 року, а син — на два роки пізніше. За повідомленнями ЗМІ, Наомі дітей народили сурогатні матері.

Скандали

Наомі Кемпбелл
Фото: https://www.instagram.com/naomi/

У 2002 році Кемпбелл була залучена до гучного судового процесу з лондонською газетою Daily Mirror. Причиною позову стала публікація фотографій, на яких вона залишає збори Анонімних Наркоманів. Після кількох апеляцій суд ухвалив рішення на користь Кемпбелл.

Хоча Кемпбелл неодноразово заарештовували та судили за акти насильства та словесні образи. У червні 2008 року вона визнала себе винною у нападі на двох офіцерів поліції під час заворушень у літаку у лондонському аеропорту Хітроу. У січні 2007 року Кемпбелл визнала себе винною в тому, що кинула мобільний телефон у покоївку під час суперечки про зниклу пару джинсів. Вона п'ять днів мила підлогу на складі в Нью-Йорку, сплатила медичні витрати покоївки та була зобов'язана пройти дводенну програму з управління гнівом.

Але це не допомогло. 2000 року вона визнала себе винною в аналогічному нападі на співробітника в Канаді. Її помічниця стверджувала, що Кемпбелл кинула в неї мобільний телефон і погрожувала викинути з автомобіля, що рухається. Кемпбелл виплатила помічниці велику суму і погодилася відвідувати заняття з управління гнівом.

Наомі Кемпбелл зараз

Наомі Кемпбелл зараз
Фото: https://www.instagram.com/naomi/

Зараз Наомі 54 роки, і вона мати двох дітей, але її популярність продовжує зростати. Адже супермодель продовжує кидати виклик нормам індустрії та культурі, зацикленій на молодості.

Кемпбелл потрапляє в заголовки ЗМІ завдяки своїм епатажним і несподіваним появам - наприклад, на подіумі Dolce & Gabbana у відвертій сукні-сліпі, разом з Енні Леннокс на Vogue World London або ж у першому ряду на показах Fendi та Burberry.