Автор “Червоної рути” та легенда української естради: 8 важливих фактів про Володимира Івасюка

Знаменитості
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Володимир Івасюк, фото
ivasyuk.org.ua

Розповідаємо про історичні події з життя культового українського композитора Володимира Івасюка

4 березня — день народження Володимира Івасюка, видатного композитора та співака, який прославив українську естраду на всесвітньому рівні. За освітою медик, а за покликанням — музикант, що володів майстерністю на скрипці, фортепіано, віолончелі, гітарі та був автором пісень, які досі наспівують українці.

Обставини його загадкової смерті у Брюховицькому лісі під Львовом досі залишаються невідомими, а винуватці цього можливого вбивства так і не були знайдені й покарані… Сьогодні, легенді української естради могло б виповнитися 75 років. Тож пропонуємо вам дізнатися, кілька цікавих фактів з його біографії.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

8 цікавих фактів з біографії Володимира Івасюка

Біографія Володимира Івасюка
ivasyuk.org.ua

1. Івасюк був ворогом влади ще з самого дитинства

Він народився на Буковині, у селищі Кіцмань, в родині викладачів Михайла і Софії Івасюків. Його батько писав прозу й поезію, в тому числі про Голодомор, а в молодості перебував у радянських таборах за спробу перетину кордону між Румунією та Радянським Союзом з метою вступу до університету. Тож заважали Володі ще зі школи. Попри його блискучі знання, Івасюка не взяли до Чернівецького медичного університету, тому він потрапив на роботу штампувальником у фурнітурний цех місцевого заводу "Легмаш".

2. Любов до музики перемогла все

Змалечку Володимир Івасюк тягнувся до музики. З п'яти років він почав вчитися грати на скрипці. На заводі він знайшов себе, створивши перший ансамбль "Буковинка". Багато пісень Володимир Івасюк писав під псевдонімом через відсутність членства в спілці композиторів.

3. Історична "Червона рута"

Справжнім проривом для Івасюка став виступ на театральній площі Чернівців, де разом з Оленою Кузнєцовою він виконав пісню "Червона рута" під акомпанемент ансамблю "Карпати". Це викликало фурор: тисячі людей зібралися на майдані, а рух транспорту на площі та сусідніх вулицях зупинився. Пісня була трансльована у прямому ефірі та стала настільки популярною, що її співали по всій Україні.

Крім “Червоної рути”, Івасюка ви можете знати завдяки таким пісням, як “Я піду в далекі гори”, “Водограй” та “Залишені квіти”.

4. Тандем з Софією Ротару

Софію Ротару Івасюк почув наприкінці 60-х. А ось працювати вони почали 1971 році. За допомогою їх творчого партнерства музика перетнула кордони Союзу. Їхній трек "Водограй" виграв конкурс "Пісня-72", а також міжнародний конкурс "Сопот-74".

Цікаві факти про Володимира Івасюка
ivasyuk.org.ua

5. Особисте життя Володимира Івасюка

Кохання Івасюка відображено в його піснях. Першою коханою була Людмила Шкуркіна, дитяча подруга, з якою вони разом відвідували музичну школу та ансамбль "Буковинка". Пізніше він закохався в Марію Соколовську, з якою вчився у медичному інституті, і присвятив їй пісню "Червона рута". Згодом він зустрів Галину Тарасюк, журналістку, з якою розпочав недовгий роман. А ось остання обраниця Івасюка була росіянка та солістка Львівського оперного театру Тетяна Жукова. Вони були в стосунках впродовж останніх п'яти років Володимира. Близькі Івасюка не приймали Таню, тож після його загибелі вона зникла з публічного простору.

Особисте життя Володимира Івасюка
ivasyuk.org.u

6. Володимир Івасюк і політика

Після виходу його альбому у США його зв'язали з КДБ та спробували змусити фінансувати "Фонд миру". Однак він відмовився, заявивши, що не буде підтримувати "терористичні організації". Після цього Івасюк  "попав у немилість" партії — він не отримав жодної премії.

Смерть Володимира Івасюка
ivasyuk.org.ua

7. Загадкова смерть Володимира Івасюка

24 квітня 1979 року, в обідню пору, Івасюку зателефонували. Він пішов до консерваторії, але додому вже не повернувся. Тіло Володимира було знайдено на території військової частини в Брюховицькому лісі через місяць. Івасюк був повішений на паску від свого плаща. Навіть до завершення офіційного розслідування у газетах з'явилися публікації про те, що композитор покінчив життя самогубством. Також додавали, що будь-які чутки про інші обставини смерті є чистою вигадкою. Влада намагалася замовчати смерть Івасюка та утримувала дозвіл на його поховання.

8. Похорон Володимира став мітингом

Похорон Володимира Івасюка став мовчазною акцією протесту, у якій взяли участь тисячі львів'ян. Влада заборонила друкувати некрологи та вираження співчуття рідним Івасюка, а також організувала комсомольські збори з обов'язковою явкою, а заборону порушникам супроводжували загрози виключення з партії та звільнення з роботи. Проте навіть ці стримувальні заходи не могли зупинити людей. Тисячі прийшли попрощатися з Івасюком. Львівські таксисти відмовлялися брати гроші за проїзд, а музиканти ввечері відмовилися виступати у ресторанах міста. Дорогу від помешкання Володимира до Личаківського цвинтаря вкрили живими квітами.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також радимо вам почитати цікаві факти про Кузьму Скрябіна . Цей музикант теж зробив чимало для нашої естради й загинув за загадкових обставин.