Сергію Жадану 50 років: цікаві факти про письменника — його життя, творчість та жінок

Знаменитості
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Сергій Жадан, фото
Сергій Жадан — літературний геній та воїн України. Фото: instagram.com/serhiy_zhadan/

Дізнайтесь більше про українського письменника, який зараз знаходиться на полі бою

23 серпня день народження відзначає не тільки актор Констянтин Войтенко, а й письменник Сергій Жадан. Він зробив чималий внесок в українську культуру й зараз боронить шану державу. Цікаві факти про Сергія Жадана ви можете прочитати нижче в матеріалі Хочу!

Сергій Жадан — один із найвпливовіших і найпопулярніших сучасних українських авторів, чия творчість формує уявлення про українську культуру і літературу на світовому рівні. Але що ми знаємо про його біографію та особисте життя?

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

11 цікавих фактів з біографії Сергія Жадана

Біографія Сергія Жадана, фото
Сергій Жадан відзначає 55-річчя. Фото: instagram.com/serhiy_zhadan/

Сергій Жадан народився 23 серпня 1974 року в Старобільську, Луганська область. Вік — 50 років. Знак Зодіаку — Діва. Зріст поета точно невідомий, але з фото можна припустити, що він доволі висока людина.

Інтерес до літератури Сергій виявляв змалку. Тож, після школи вступив до Харківського національного педагогічного університету, де здобув ступінь кандидата філологічних наук. Цікаво, що з 2000 року він почав працювати тут викладачем.

Сергій Жадан в молодості, фото
Сергій Жадан і його шлях до слави. Фото: соцмережі

У 1990-х роках Жадан став активним учасником літературного руху Харкова, заснувавши кілька літературних гуртків і об’єднань. Його літературна кар'єра почалася з поетичних збірок, які швидко здобули популярність.

Творчість Сергія Жадана доволі популярна в Україні. Зараз він автор відомих романів та збірок, серед яких "Ворошиловград", "Месопотамія", "Інтернат". За плечима Жадана — 12 поетичних книг і 7 романів.

Книги та збірки Сергія Жадана, фото
Як Сергій Жадан впливає на українську літературу. Фото: instagram.com/serhiy_zhadan/

Жадан — не тільки письменник, а ще й артист. У 2000 році в Харкові було засновано рок-гурт "Собаки в космосі", який виконував пісні на вірші Сергія Жадана. З 2008-го рок-гурт виступає під назвою "Жадан і собаки".

А ще Сергій Жадан не тільки пише, а й перекладає поезію з різних мов на українську. Зокрема він перекладав твори Чарльза Буковскі, Чеслава Мілоша та інших творців. Цікаво, що його роботи теж перекладені на багато мов, зокрема німецьку, англійську, польську, сербську, хорватську, литовську, білоруську та вірменську.

На рахунку Жадана чимало престижних нагород. Це Премію миру німецьких книгарів, Премія BBC Ukrainian "Книга десятиліття" за роман "Ворошиловград", Премія Brücke Berlin, Премія Президента України "Українська книга року" за роман "Месопотамія", Премія імені Василя Стуса, звання "Золотий письменник України" та ще чимало.

Жадана ви також могли бачити в кіно. Він знімався в таких фільмах, як "Поводир", "Любові стане на всіх", "Дике поле", а ще — в кліпах Христини Соловій.

Якщо говорити про життя, Сергія Жадана був двічі одружений. Перша дружина Жадана — Світлана Олешко, з якою він виховував сина Івана. Друга дружина Жадана Ірина Куніцина народила йому доньку Марію. У 2022 році почали ходити чутки про роман письменника з Христиною Соловій і лише у 2023 він розлучився з дружиною. Пізніше Соловій кинула Жадана й розповіла, що ініціатором їхнього роману був він. Зараз подейкують, що Жадан крутить роман з депутаткою Соломією Бобровською. Вона з’явилась на обкладинці його нового альбому "Злий".

Сергій Жадан і Ірина Куніцина, фото
Друга дружина Жадана. Фото: соцмережі
Сергій Жадан і Христина Соловій, фото
Жадан і його муза Христина Соловій. Фото: соцмережі
Сергій Жадан і Соломія Бобровська, фото
Сергій Жадан закрутив роман з відомою депутаткою. Фото: соцмережі

З червня 2024 року Сергій Жадан — військовий. Він вступив до 13 бригади НГУ "Хартія".

А ще Сергія Жадана висували на Нобелівську премію з літератури. Зробив це у 2022 році Комітет літературознавчих наук Польської академії наук. Однак нагороду віддали іншій письменниці.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, що в липні 2024 року Сергій Жадан отримав першу військову зарплатню. Дізнайтесь, на що її витратив письменник.