Як завжди жити дружно: 5 порад уникнути сварок у сімейному житті

Сімейне життя
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Як зупинити сварку
Сварки у сімейному житті. фото: freepik com

Поради, які допоможуть припинити сварку

Сварки у подружньому житті - це те, що може зіпсувати найкращі відносини. Адже досить часто під час конфлікту можна почати взаємно ображати один одного і наговорити багато зайвих речей, а після сварки виправити все не завжди вдасться.

Для видання yourtango найкращими порадами зменшити шкоду від сварки і знайти шлях до примирення поділилася Леслі Доарес, терапевт, яка спеціалізується на допомозі парам у покращенні стосунків у шлюбі. Щоб уникнути проблем та небажаних наслідків, потрібно взяти на озброєння кілька психологічних способів.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Скажіть собі “стоп”, як помічаєте, що розмова переходить у сварку. Сварка ніколи і нікому не допомогла роз'’язати проблеми, тому, як помітили, що розмова набирає обертів, просто припиніть її.

Зрозумійте свої почуття. Коли ви опанували себе, подумайте, що відчували у момент суперечки. Чи відчуваєте ви себе скривдженими, збентеженими, приниженими, соромними, наляканими, розчарованими чи вразливими? Якщо відчуваєте гнів, треба розібратися, що викликало його, щоб у майбутньому уникнути повторення.

Подумайте про можливі варіанти. Емоції, які ви переживаєте під час сварки це своєрідний фільтр, який визначає, на що ви звертаєте увагу і запам'ятовуєте. Це відображення того, що для вас важливо.

Сприймайте реально. Ви витрачаєте багато сил, почуттів та емоцій, які можуть бути навіть не почутими вашим партнером.

Зрозумійте, що ваш партнер може сприймати ситуацію зовсім не так, як ви. Всі люди різні, тому і відношення до ситуації буде неоднаковим. Об’єктивний факт знаходиться десь посередині.

Коли ви відволікаєтеся від того, що було сказано або не сказано, яким тоном це було сказано чи ні, з якою інтонацією, що малося на увазі чи ні, ви втрачаєте контроль над ситуацією і, часто, над собою. Ваш партнер переконаний, що він правий, ви переконані, що ви праві. Жоден із вас не поступиться, тож це обернеться втратою для вас, втратою для нього і, зрештою, великою втратою для ваших стосунків.

Якщо ви можете мати різні думки, ви обидва можете бути “праві”. Це зупинить суперечку про те, що сталося, і дозволить вам перейти до процесу пошуку рішення.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про те, чому подружжя частіше влаштовує сварки саме на вихідних. Чому існує такий своєрідний графік, розповідаємо тут.