Їсти чи не їсти черемшу, або Страх і ненависть у Червоній книзі

Їжа
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

зелена черемша
epicentrk / Цей продукт не можна їсти

Ресторатори виступають за легалізацію спеціально вирощеної черемші

Ми розповідали, чому варто пити каву з корицею. Тепер поговоримо про черемшу. Цю рослинку називають українським суперфудом. 

Вона масово продається весною, це цілком сезонне зілля. Кулінари високо цінують її смак та аромат. Однак є кілька “але” у використанні цього інгредієнту. Найбільше “але” - черемша у Червоній книзі України як зникаючий вид. Відповідно її не можна зривати в дикій природі. Однак черемшу вирощують спеціально, але її продаж теж не дуже законний - для закону немає різниці, виросла вона сама в лісі, чи на грядці.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

До проблеми привернув увагу Всеволод Поліщук - кухар та ресторатор. Він наголошує, що попри те, що черемша - рослина з Червоної книги, він не вбачає проблеми у тому, щоб використовувати в ресторанах та на звичайних кухнях черемшу, вирощену власноруч.

Саме тому свідомі ресторатори та кухарі вже багато років купують черемшу, вирощену на городах і полях. Її навіть можна без проблем відрізнити за світлішим відтінком листя. 
Всеволод Поліщук
… Але якщо добре поритися в списках червонокнижних рослин та тварин України, ви можете знайти уже згаданий шафран, кедр (припиняємо готувати песто, так?), тюльпани (які спеціально вирощені продаються без проблем на кожному кроці) і навіть деякі види печериць. А також осетр та устриці, їх також нескладно знайти в сотнях ресторанів по всій країні. І якщо ви загуглите, наприклад, про осетра і ресторани, ви знайдете чимало статей з критикою з боку екологів чи чиновників, на адресу тих, хто продає дикого осетра, і заохочення  продажу саме аквакультурного (себто спеціально вирощеного). 
Всеволод Поліщук

Мовляв, в усіх ситуаціях, окрім черемші, держава не виступає проти продажу спеціально вирощених продуктів. Кулінара підтримав і Євген Клопотенко. У своєму дописі з закликом легалізувати використання вирощеної черемші він тегнув Державну екологічну інспекцію України. 

Давайте разом створимо такі умови, щоб цю класну рослинку можна було вживати в їжу абсолютно законно і без мук совісті.
Євген Клопотенко
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Тож логіка така: продаж черемші не є законним, однак закон не бачить різниці між черемшею, яка сама виросла в лісі, і черемшею, яку виростили на продаж, тоді як для інших “червонокнижних” продуктів такої проблеми немає. Також ми розповідали, з чого насправді роблять локшину швидкого приготування.