Не тільки паска: відомо, що насправді їли наші предки на Великдень

Їжа
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

смачна паска
24 канал / Що в давнину їли на Великдень українці

Традиційні страви Великодня

Великдень - це не лише пишна і показна паска , а й чимало інших страв. Для українців це цілий гарно розвинений пласт культури.

Про це для “Громадського” розповіла дослідниця української кухні Олена Брайченко. За її словами, писанки, крашанки, дряпанки – це окремий пласт як духовної, так і матеріальної культури.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

За традицією, до великоднього кошика, перш за все, кладуть паску. Крім неї, обов’язковим атрибутом залишаються крашанки.

Писанки ж мають більш символічне значення. У більшості регіонів їх навіть не їдять, в їжу ж вживають крашанки. Цікавий факт - в давнину крашанками називали просто яйця. Навіть у рецептах часто як інгредієнт вказували крашанки.

У старинних рецептах можна зустріти інгредієнт до звичайних справ Паскою ж називали випечений великий хліб з символічними орнаментами. У багатших людей вона була з білого хліба, у бідних – з житнього.

Що наші предки ставили на стіл

Обов’язковим елементом святкового столу є бурячки з хроном, запечена шинка і ковбаса. Ще у ХIX сторіччі до початку індустріалізації ознакою багатства родини було молочне порося, запечене на Великдень. Його подавали цілим, нафаршированим.

За словами дослідниці, з великоднього меню зникло багато калорійних, смажених чи жирних страв. Натомість з’явилася велика кількість салатів.

З новинок - різноманітна випічка, печиво і торти. Хоча торти на столах заможних містян були частими гостями навіть на початку ХХ століття.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Свої традиції святкування найсвітлішого християнського свята є і в інших народів. Приміром, ми ділились рецептом італійської паски "Коломбо".