На аромат збіжаться всі сусіди: кожна ложка цього плову буде скарбом (РЕЦЕПТ)

Рецепти
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Пропонуємо вашій увазі авторський рецепт плову кулінарної редакторки HOCHU.UA Думи Марії. Звісно, говорити про рецепт - дуже гучно. Є маса способів приготування плову, і той, який наведений нижче, буде аж ніяк не унікальним. І точно не універсально найкращим для всіх. Це просто набір компонентів з наведеними способами їх обробки, з якими плов виходить ароматним, в міру жирним та пряним.

Як м’ясну основу беремо свинину - частинку з прожилками. Для бульйону, а отже, для смаку рису буде краще, якщо це буде частина із кісточкою. Якщо ні - кістку можна покласти окремо, а потім вийняти. Плов можна приготувати з будь-якого м’яса - пасує яловичина, баранина, індичка, і навіть курятина та кролятина. Але для бульйону раджу використовувати саме комбінацію “м’ясо+кістка”. Свинина, хоч вона і не дуже типова для автентичного плову, використана суто для зручності українського читача - адже це найпопулярніший вид м’яса в наших широтах.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Пропорцію м’яса до рису теж обирайте зручну. Єдина умова - суміші моркви з цибулею повинно бути по об’єму вдвічі менше, ніж майбутній об’єм уже звареного рису. Кількість спецій прорахована на каструлю об’ємом 3 літри.

Інгредієнти: 

  • Рис

  • Свинина (ошийок або лопатка)

  • Цибуля

  • Морква

  • Томатна паста

  • Сіль, перець - до смаку

  • Копчена паприка - 0,5 ст. л

  • Солодка паприка - 1 ст. л.

  • Суміш прянощів хмелі-сунелі - 1,5 ч. л.

  • Зіра - чверть ч. л.

  • Часник - 0,5 великої головки

  • Чорнослив, родзинки, в’ялена журавлина - до смаку, але мінімум склянка

  • Олія для смаження

  • Вершкове масло - 10 г

Спосіб приготування:

  1. М’ясо викладаємо у каструлю, заливаємо водою. Доводимо до кипіння, зливаємо воду, промиваємо і м’ясо, і каструлю.

  2. Знову заливаємо м’ясо водою. Коли закипить, знімаємо шум (піну). Через кілька хвилин, коли шум перестане утворюватись, додаємо сіль та хмелі-сунелі. Зернята зіри розтираємо пальцями і теж додаємо.

  3. Часник чистимо, кладемо зубці на обробну дошку і чавимо їх лезом ножа. Нарізаємо. Сухофрукти заливаємо теплою водою на 10 хвилин. Тоді зливаємо воду, промиваємо ягідки, якщо крупні - кришимо.

  4. Цибулю з морквою чистимо, дрібно кришимо. Моркву можна натерти на тертку, якщо лінь різати.

  5. На олії обсмажуємо цибулю до легкої золотистості. Додаємо моркву і теж обсмажуємо.

  6. Окремо на сковороді, на суміші олії та вершкового масла обсмажуємо-прогріваємо томатну пасту. Не робимо великий вогонь, але кілька хвилин обсмажуємо, сумлінно помішуючи лопаткою.

  7. Бульйон готовий, коли кістка легко і без зусиль відділяється від м’ясної частини. Виймаємо і її, і м’ясо. До бульйону перекладаємо обсмажені овочі та томатну пасту. Туди ж відправляємо часник та сухофрукти.

  8. Кістку викидаємо. Коли м’ясо трохи охолоне, нарізаємо його на зручні шматочки. Сильно не дріботимо, але стараємось накришити так, щоб у кожній ложці страви відчувався невеликий шматочок м’яса - це ідеальна пропорція. Повертаємо м’ясо у каструлю. Кладемо солодку паприку.

  9. Перемішуємо вміст каструлі, якщо потрібно, додаємо ще води. Перекладаємо туди уже промитий і відціджений рис.

  10. Робимо маленький вогонь і варимо до готовності рису. Наприкінці приготування додаємо копчену паприку, перемішуємо, готуємо ще 3-4 хвилини. Вимикаємо вогонь та накриваємо кришкою.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Через 10-15 хвилин можна знімати пробу. За бажання на етапі перед додаванням рису можна ще додати гострого перцю: на каструлю вистачить дрібно накришеної четвертинки стручка без насіння - тоді страва буде злегка припікати, але не “горітиме” в роті. Такий гостренький плов дуже смачно їсти з густим білим йогуртом .