Що робити, якщо я боюся стосунків? Психологи розповіли, як побороти цей страх

Ми та чоловіки
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Закоханість може бути чарівною та омріяною, але в багатьох іноді з'являється страх серйозних стосунків. Адже довірити комусь серце завдання не з простих. Страх вступати у стосунки може бути спричинений різними причинами. У них ми спробуємо розібратися сьогодні.

Що робити, якщо боїшся стосунків з хлопцем чи дівчиною?

Боязнь вступати у стосунки з'являється через особисті проблеми чи страх, що на почуття не дадуть відповіді взаємністю? Простої відповіді не існує. Але brides.com вирішило дізнатися думку досвідчених експертів щодо відносин, щоб краще розібратися у питанні.

Related video
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Страх стосунків: причини

Насправді є кілька причин, з яких може з'явитися страх стосунків. Це можуть бути:

Попередня травма

Більшість фобій, включаючи страх стосунків, насправді є лише захисними механізмами, які мозок встановлює, щоб уникнути болю, а біль — це справжній страх. Попередній травматичний досвід задає тон цим механізмам.

Переконання у тому, що стосунків треба бути "гідним"

Відкритість людини до стосунків з іншими насправді починається з її відносин із самим собою, або, точніше, з того, як вона себе сприймає.

Культурні очікування

Норми та стандарти, що стосуються стосунків та шлюбу, можуть стати причиною серйозного занепокоєння, особливо для тих, хто не відповідає цим очікуванням. Суворі рекомендації про те, коли починати стосунки, як поводитись у відносинах і з ким починати стосунки, а також стигми, пов'язані з тими, хто відхиляється від норми, можуть взагалі вплинути на відкритість людини до вступу у стосунки.

Страх близьких стосунків: як подолати

Клінічна психологіня Ліза Файєрстоун радить спробувати визначити причини страху.

Те, як нам завдавали біль у попередніх відносинах, починаючи з дитинства, дуже впливає на те, як ми сприймаємо людей, з якими ми близькі, а також те, як ми поводимося в наших романтичних стосунках,

— каже вона.

Як тільки ви зрозумієте, що причина ваших страхів, дозвольте собі випробувати ці почуття повною мірою. У вас можуть залишатися сумніви, але ви зробите собі послугу, щоб краще зрозуміти свої емоції в майбутньому. Це нормально хвилюватися про те, що серце може бути розбите.

І переходьте на новий етап. Придивіться до людей, які вам подобаються, але ви не наважуєтеся впустити їх. Як вони до вас належать? Чи поділяєте ви ті самі цінності? Ви довіряєте один одному? Подумайте, чи ви обидва на одній хвилі. Відкиньте будь-які болючі почуття невпевненості в собі та подивіться на стосунки в цілому. Якщо ви поважаєте цю людину і думаєте, що вона може вам ідеально підійти, не відштовхуйте її.

Знайте, що бути вразливим – це нормально. Може бути важко бути по-справжньому відкритим та чесним з іншою людиною. Але емоційна близькість необхідна для близькості з тими, хто вам дорогий.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Подолання страху перед закоханістю не відбудеться відразу. Це марафон, а чи не спринт. Може знадобитися час для того, щоб розібратися у своїх почуттях, зважити цінності стосунків та закласти фундамент довіри.

Раніше ми писали про те, яка різниця у віці між подружжям є оптимальною. Дослідження вже показали, що ця цифра не така вже й велика.