Твої, мої та наші: як розподіляти гроші в парі

Ми та чоловіки
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

рожева свиня-копілка фото
Фото: unsplash.com

Ділимося порадами, які допоможуть побудувати керування родинними фінансами

Вести бюджет може бути досить складно, коли ви стежите лише за власними витратами та заощадженнями. Додайте до цього ще одну людину, і все може стати ще складніше. Як правильно розподіляти гроші в парі? Здається, ми знаємо відповідь!

Як побудувати керування родинними фінансами: корисні поради

Отже, ви — пара, або вже навіть родина. І питання керування фінансами стоїть гостро. Адже грошові питання — поширене джерело сварок між парами. Ось чому важливо, щоб обоє відчували себе комфортно під час складання бюджету та фінансового плану, пише CNN . Видання дало кілька порад, які допоможуть уникнути конфліктів.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Почніть говорити

Перший крок до успішного фінансового планування в парі — це почати говорити. Викладіть всі свої фінансові карти на стіл. Так, це може бути незручно, але для того, щоб скласти сталий бюджет, ви повинні мати чітке уявлення про фінансовий стан один одного. Це означає говорити про такі речі, як: доходи, борги, звички у витрачанні коштів, цілі заощаджень і кредитний рейтинг.

Але ці розмови про гроші не повинні бути одноразовими. Призначте регулярні вечори, де ви будете обговорювати фінанси, переглядати статус цілей і вносити будь-які корективи у плани.

Знайте свої цифри

Першим кроком до створення бюджету є знання того, скільки грошей надходить і як вони витрачаються. Це означає відстежувати всі витрати (так, всі) протягом декількох місяців.

Можна виконати цю роботу вручну, створивши власну електронну таблицю і додавши до неї доходи і витрати, або скористатися додатками, які підключаються до ваших облікових записів і можуть виконати важку роботу за вас.

Відстеження витрат дасть уявлення про звички кожного партнера, а також допоможе визначити сфери, в яких варто скоротити витрати, якщо це необхідно.

Визначте, як ви ведете бюджет

Існує три загальних підходи до складання бюджету в парі: об'єднати все разом і ділитися всіма доходами та витратами, створити спільний рахунок, на який обоє вноситимуть кошти для спільних витрат, зберігаючи при цьому окремі рахунки, або ж тримати все окремо і розділяти рахунки на частини.

Для пар, які вирішили використовувати один спільний рахунок для спільних витрат і окремі індивідуальні рахунки, варто одразу визначитися з сумою, яку переводить на рахунок кожний партнер. Правило 50 на 50 може не спрацювати, якщо існує велика різниця в доходах.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Ставте цілі

Пара не обов'язково повинна мати однакові цілі щодо заощаджень. Можуть бути спільні цілі, наприклад, купівля будинку, і більш індивідуальні, наприклад, одяг або хобі. Але різні цілі варто обговорити, щоб переконатися, що ваші витрати відповідають короткостроковим і довгостроковим цілям.

Раніше ми розбиралися, чи варто просити гроші в чоловіка . А якщо варто, то як це робити?