Слухати чи ні? 5 популярних порад про стосунки, до яких слід ставитися обережно

Ми та чоловіки
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

які поради про стосунки не варто давати
Фото: unsplash.com

Не всі поради про стосунки варті уваги

Здається, що поради щодо стосунків вам хоче дати кожен, незалежно від того, просите ви про це чи ні. І що ще гірше, ці порадники використовують одні й ті ж фрази знову і знову, так часто, що вони перетворилися на майже безглузді кліше. 

Найбільш стереотипні поради про стосунки, які можуть все зіпсувати: ТОП-5

Редакція Хочу! переклала статтю видання verywellmind.com про найбільш стереотипні поради щодо стосунків, а також про те, коли варто прислухатися до них, а коли краще проігнорувати.

Related video
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Якщо ви коли-небудь були у стосунках, то, швидше за все, чули ці фрази раніше. Але що вони означають і наскільки корисні?

"Все відбувається не просто так"

Ця фраза в кращому випадку короткозора, а в гіршому - небезпечна. Вона нагадує про токсичний позитив, тобто точку зору, яка ігнорує погане. 

Іноді погані речі дійсно трапляються. Іноді трапляються дуже погані речі. Можливо, ваш партнер зраджує вам; можливо, ви дізнаєтесь, що після місяців або років спроб, ви не можете мати дитину. Чи справді корисно думати, що ці речі якимось чином повинні були статися? Що всесвіт намагається дати вам урок? Ні. Такі думки можуть змусити вас почуватися безпорадними або навіть винними. 

З іншого боку, думка про те, що "все відбувається не просто так", може допомогти вам відчути, що все погане, що сталося у ваших стосунках, не було вашою виною, тому що це було визначено наперед.

Це може бути корисно, коли це дійсно так — коли це дійсно не ваша провина, і вам потрібна допомога, щоб зняти з себе відповідальність. Однак у цієї медалі є дві сторони. Хоча промовляння цієї мантри може допомогти утриматися від самобичування після того, як сталася "погана річ", воно також може завадити вам проаналізувати ситуацію, навчитися робити висновки з помилок і взяти на себе відповідальність.

Мати здорові стосунки означає постійно рости і вчитися — як всередині себе, так і один з одним. І якщо ви списуєте кожну погану ситуацію на те, що "на все є причина", то ви гальмуєте своє зростання.

Якщо ви помітили, що давали таку пораду в минулому, нічого страшного. Можливо, ви щиро вірили в неї і думали, що вона допоможе людині, яка її почує. Але перед тим, як повторити цю банальність, подумайте про непередбачувані наслідки, які вона може мати. Наприклад, змусити людину думати, що ви ігноруєте або применшуєте її біль.

Що сказати натомість?

"Я знаю, що зараз вам боляче, але, можливо, це навіть на краще".

"Якщо цьому судилося статися, то так і буде"

Ця фраза дуже схожа на попередню. Вона забирає свободу дій у всіх — і у вас, і у вашого партнера. Говорячи "якщо це має статися", ви маєте на увазі, що ви нічого не можете або не повинні робити для того, щоб це "це" сталося. 

Це не найкраща позиція для стосунків. Стосунки потребують роботи, і якщо у вас є цілі — одружитися, завести дітей — покладання на волю випадку не допоможе.

Фраза "Якщо так судилося" зводить нанівець будь-яке розв'язання проблем і планування, які вам доведеться робити для досягнення ваших цілей у стосунках.

З іншого боку, ця фраза хороша тим, що вона може зняти частину тягаря стосунків з ваших плечей. Це особливо актуально, якщо ви усвідомлюєте, що можете робити лише те, що можете, і що не все може або повинно бути вашою єдиною відповідальністю. Однак це може обернутися проти вас, якщо ви не зможете бачити і діяти в тих сферах, які є вашою відповідальністю. 

Якщо ви говорите це другу або члену сім'ї, подумайте, чому ви думали, що це допоможе. Якщо ваш співрозмовник вірить у такі речі, як доля, можливо, ви сказали правильну річ. Але якщо не вірить, можливо, варто двічі подумати, перш ніж пропонувати покластися на волю випадку.

Що сказати натомість?

"Я вірю, що так чи інакше, все складеться на краще".

"Якщо любите, відпустіть"

Разом з нею йде фраза про те, що "У морі повно риби". Швидше за все, після розставання ви чули цю фразу від когось, хто намагався підбадьорити вас. І, можливо, це допомогло, адже корисно пам'ятати, що ваш колишній — не єдина людина у світі, яка може і буде вас любити. На планеті з восьмимільярдним населенням, за статистикою, можливості безмежні. (Неважливо, що більша частина цього населення проживає в Азії — ви маєте більше можливостей, якщо переїдете туди, щоб збільшити свої шанси).

Однак саме ця фраза може полегшити біль від розриву і применшити важливість стосунків, що закінчилися. 

З іншого боку, вона заохочує негайно рухатися далі, що зазвичай не є корисним або здійсненним. Так, є й інші рибки, але ви хотіли саме цю рибку.

Ви також повинні враховувати те, що існує відносно небагато риб, які відповідають вашим емоційним і фізичним потребам. Не кажучи вже про те, чи сумісні ви з ними. Знайомства — це не просто гра в цифри, хоча ми стверджуємо протилежне. Знайомства — це більше, ніж просто кількість людей, з якими ви можете зустрітися. 

Це ще одна порада, яку ви можете дати без особливих роздумів. Але перед тим, як знову сказати це друзям чи родині, подумайте, як це може вплинути на них — наприклад, вони можуть відчути, що ви не сприймаєте їхній біль чи негативний досвід серйозно.  

Що сказати натомість?

"Я знаю, що зараз здається, що він був єдиною людиною, яка тобі підходила, але я вірю, що ти можеш знайти і знайдеш когось кращого".

"Вчинки говорять голосніше, ніж слова"

У певному сенсі це дуже вірно. Партнер каже вам, що хоче проводити час разом, але не будує конкретних планів. Каже, що хоче ексклюзивності, але намагається викрутитися, коли ви намагаєтесь зробити стосунки "офіційними". Або ж він стверджує, що кохає вас, але постійно робить вам боляче знову і знову. У таких ситуаціях дії вашого партнера не відповідають його словам, і це важливо визнати.

Але може бути і навпаки. Ваш партнер може відчувати труднощі з вербальним вираженням своїх емоцій, тому він показує свою любов і прихильність іншими способами. Можливо, він чекає на вас, коли ви хворієте, або купує вам невеликий подарунок, коли знає, що у вас поганий день. Ці дії теж мають значення.

Проте, слова ніколи не будуть неважливими. Нам усім потрібно чути "Я тебе кохаю" від нашого партнера, навіть якщо він бореться з публічними проявами любові.

Не скидайте з рахунків дії чи слова. Як і в багатьох інших речах у стосунках, баланс є ключовим.

Якщо ви помітили, що повторюєте цю фразу, подумайте, чому. Чи помітили ви якусь закономірність, якої не помічає ваш співрозмовник? Чи помітили, що його партнер_ка постійно говорить одне, а робить інше? У цих випадках може бути корисно делікатно вказати на ці розбіжності, але намагайтеся бути конкретними і уникати кліше.

Що можна сказати натомість?

"Я помітила, що А. має звичку обіцяти щось, але ніколи не виконує своїх обіцянок — вас це коли-небудь засмучувало?".

"Довіряй своїй інтуїції"

Подумайте про свої інстинкти або інтуїцію як про особисту скриньку пам'яті: вона зберігає хороший і поганий досвід побачень і допомагає визначити, що вам подобається (і що не подобається) у стосунках. А також розрізняти потенційні "червоні прапорці" або попереджувальні знаки, тип партнера, якого ви бажаєте, і ваші фізичні та емоційні потреби у стосунках. Все це те, що ми називаємо інстинктами.

Однак бувають випадки, коли інстинкту не можна довіряти. Інтуїція може підказувати уникати конфліктів за будь-яку ціну, тому що в минулих стосунках вас карали за незгоду чи опір. Інтуїція може підказувати вам залишатися в поганих чи нездорових стосунках, тому що ви глибоко в душі вірите, що проблема в вас, а отже, ви можете або повинні все виправити. При цьому ваше "чуття" може бути ненадійним через минулий негативний досвід або навіть травму.

Тож спробуйте розглянути ситуацію з різних точок зору! Це може виглядати як розпитування партнера про те, як він себе почуває, або запитування думки друзів чи сім'ї для перевірки реальності.

Якщо ви відчуваєте, що даєте таку пораду, може бути корисно замість цього поставити запитання. Дізнавшись більше про минулий досвід людини, ви зможете зрозуміти, наскільки надійною є її "інтуїція". Таким чином, ви зможете допомогти їй розібратися у своїх почуттях і надати обґрунтовану підтримку.

Що краще сказати натомість?

"Ви коли-небудь проходили через щось подібне в минулому? Що ви винесли з цього досвіду?".

Коли варто прислухатися до порад щодо стосунків?

Буває важко вислуховувати думки інших людей про ваші стосунки, особливо якщо вони не згодні з вами. Але люди, які не перебувають у ваших стосунках, можуть побачити те, чого не бачите ви.

Але варто пам'ятати, що несподівані або неправильні поради щодо стосунків майже ніколи не бувають корисними. Людина може не розуміти особливостей динаміки ваших стосунків або не усвідомлювати, що її поради вам не потрібні. 

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Вам не потрібно слухати нав'язливих порад — вони лише напружують вас і змушують відчувати себе невпевнено. 

Раніше ми розповідали про спосіб, який допоможе владнати конфлікт у парі. Для цього знадобиться всього 5 секунд.