Адвокатка з 24-річним досвідом розповіла, чому “цивільний шлюб” - це не завжди про щастя

Сімейне життя
Богдана Карц

Богдана Карц

Головна редакторка

Час швидкоплинний, все стрімко змінюється: і люди, і законодавство. Інститут шлюбу та сім’ї у нашому суспільстві поки що не на найвищому рівні і є моменти, над якими варто попрацювати всім: і пересічному громадянину, і законодавчим органам влади.

Що саме треба “підлатати”, в ексклюзивному інтерв’ю HOCHU.ua розповіла Наталія Горбаль - провідний фахівець у юриспруденції, адвокатка з 24-річним досвідом та авторка книг про шлюбну освіту.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Адвокатка з 24-річним досвідом розповіла, чому “цивільний шлюб” - це не завжди про щастя - фото №1
instagram.com/gorbal_natasha

► Чому офіційний шлюб є важливим в той час, як мільйони людей щасливо живуть "цивільним шлюбом"?

Не факт, що життя у "цивільному шлюбі" дійсно є щасливим. Ті випадки, з якими стикалася я особисто, і не лише в професійному житті, свідчили про те, що таке щастя є "фасадним", особливо, коли воно триває декілька років і ніхто з пари не наважується визнати те, що є очевидним – в них немає сімʼї, адже вони про це не домовлялися.

Часто буває так, що спочатку є комфортний побут та доступний секс. Хтось один до цього просто звикає, але відмовляє собі зізнатися в цьому, а інший починає боятися щось втратити, якщо почне "серйозні розмови". І здається, що саме так вони обидва щасливі. Однак, коли ми говоримо про офіційний (зареєстрований) шлюб, то саме на підставі закону створюється сімʼя. Тобто пара, що реєструє шлюб, одразу розуміє, що і для чого вона робить. В такому союзі в силу закону виникають взаємні права та обовʼязки. Через закон кожен отримує чіткий алгоритм дій для різних ситуацій.  На випадок, скажемо, тимчасової втрати працездатності одного з подружжя або зайняття одним з подружжя домашнім господарством, вихованням дітей. Крім цього, навіть на випадок розірвання шлюбу, закон гарантує можливість договірного врегулювання подружніх відносин.

► Наскільки законодавство України в питаннях шлюбно-сімейних відносин змінилось за час вашої багаторічної роботи?

Я починала свою адвокатську практику ще за часи, коли діяли Основи законодавства Союзу РСР і союзних республік про шлюб і сімʼю від 1968 року та Кодекс про шлюб та сімʼю (зі змінами та доповненнями, але датою його ухвалення був 1969 рік). Законодавство радянських часів не передбачало права подружжя на укладення між собою договорів, в тому числі і шлюбного договору. Така можливість зʼявилася в 1992 році, вже після проголошення незалежності України. Тоді був ухвалений закон, яким чинний на той час Кодекс про шлюб та сімʼю було доповнено статтею, що надавала подружжю право укласти угоду щодо вирішення майнових питань (шлюбний контракт). Фактичну неможливість застосовувати цю статтю у звичайному житті громадян зумовлював і загальний стан суспільства у так звані "90-ті".

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Але таке ставлення було не лише до цієї статті про шлюбні договори. Те, що в жінки рівні права з чоловіком на рівні закону сприймалося у суспільстві так, нібито мова йшла про іншу галактику – "ваші закони десь там, а в нас тут (у конкретній сімʼї) свої "закони".

Втім, рік за роком, дуже повільно, але зміни проникали. І не лише змінювалась культура у сфері шлюбу та сімʼї, а й поведінка кожного з подружжя щодо ставлення одне до одного, і все це закріплювалось на законодавчому рівні.

З 1 січня 2003 року набув чинності Сімейний кодекс України, яким був скасований попередній кодекс радянських часів. І можна сказати, що саме з цього моменту розпочалось становлення вже сучасного сімейного законодавства України.

► Найчастіше при розлученні пари справедливо розділяють майно чи вступають у конфлікт. Яку тенденцію ви спостерігаєте?

Адвокатка з 24-річним досвідом розповіла, чому “цивільний шлюб” - це не завжди про щастя - фото №2

Це питання не має однієї відповіді. Якщо в пари відсутній шлюбний договір або будь-який інший документ, то питання "справедливості" залежатиме від багатьох чинників. Також, якщо в сімʼї є діти, то саме вони можуть стати "головними героями" в історії. Нерідко дехто з батьків починає спекулювати дітьми. Через майже повну безграмотність, дорослі люди не зважають на те, що дитина приходить у цей світ з "безстроковим договором" про те, що в неї є мама і тато. Якщо ж говорити юридичною мовою, то порушуються права та законні інтереси самої дитини на те, щоб в її житті були обидва з батьків.

Якщо говорити особисто про мою практику, то перш ніж судитися, особливо тоді, коли є діти у сімʼї, я докладаю максимум зусиль, аби врегулювати конфлікт мирним шляхом. Що стосується "справедливості" розподілення майна, то неодноразово стикалася з тим, що в кожного поняття "справедливості" – своє. Тому адвокат відіграє дуже важливу роль у цьому процесі, адже під час розв'язання цього питання "справедливості", саме адвокат є тим, хто надасть аргументи і доводи.

Створення міцної та щасливої сім’ї – це велика робота обох. Та перед укладанням шлюбу потрібно пам’ятати про відповідальність та підвищувати рівень своєї шлюбної освіти задля уникнення проблем і непорозумінь.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, раніше ми також розповідали, чи можливе "церковне розлучення" або розвінчання. Це питання хвилює багатьох вірян, які прийняли складне рішення про остаточне розставання з партнером.